HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρευνα: Οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Έρευνα: Οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
koronakis
Έρευνα Νικήτας Κορωνάκης

Το SBC ανοίγει το φάκελο «των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας» στην Ελλάδα.

Ο Ηλεκτρισμός στην χώρα μας «έφτασε» το 1889. Πρωταγωνιστικό ρόλο, εκείνο τον καιρό έπαιξαν κυρίως ξένες, πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού που ανέλαβαν την δημιουργία των δικτύων παραγωγής και διανομής.

Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύθηκε η ΔΕΗ και ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρώθηκαν σε ένα δημόσιο φορέα. Από τότε και μέχρι πριν λίγα χρόνια το μονοπώλιο στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το κατείχε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Στη συνέχεια η ΔΕΗ χωρίζει τους κλάδους  Μεταφοράς και Διανομής, δημιουργώντας  δύο 100% θυγατρικές εταιρείες, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει την ευθύνη της διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης και συντήρησης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των διασυνδέσεών του, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη για τη διαχείριση, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το περιβάλλον και το νομικό καθεστώς, το 2001 άλλαξε, δίνοντας το δικαίωμα τόσο για την παραγωγή, όσο και για την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλες εταιρίες, οι οποίες είναι γνωστές ως «εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας» ή «εταιρίες ρεύματος».

Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο παίζει και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γνωστός ως «ΛΑΓΗΕ»  που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Αγοράς και τις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας, καθώς και για τις δημοπρασίες.

Ποιες όμως είναι οι εταιρίες ενέργειας, από ποίον εποπτεύονται, ποια είναι η σχέση τους με την ΔΕΗ και τι μερίδια κατέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπορούν και πως να προσφέρουν καλύτερες τιμές; και τέλος τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;

Διαφήμιση
Διαφήμιση