HomeHL-9«Ετοιμοπόλεμοι» οι συνταξιούχοι και στο Ηράκλειο

«Ετοιμοπόλεμοι» οι συνταξιούχοι και στο Ηράκλειο

Με αφορμή τις νέες εγκυκλίους για τις αλλαγές που επέρχονται στις συντάξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δραματική συρρίκνωση των συντάξεων μέσα στο 2017 κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, καλώντας τους πάντες σε απεργιακή επαγρύπνηση.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«H Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2016, στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.  Είναι περισσότερο από σίγουρο, ότι το 2017 θα είναι για τους απόμαχους της δουλειάς και την εργατιά, έτος ακόμη μεγαλύτερης επίθεσης στα ήδη τσακισμένα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα μας.

Πριν προλάβει να κλείσει ο χρόνος, εκδόθηκαν, παραμονές Χριστουγέννων τρεις εγκύκλιοι – «φωτιά» για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, της «προσωπικής διαφοράς» των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και το νέο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας. Το υπουργείο Εργασίας θέτει με αυτές τις εγκυκλίους σε εφαρμογή τις επώδυνες διατάξεις του νόμου – λαιμητόμου 4387/2016 που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάη και που οδηγούν σε μεγάλες περικοπές στους νέους συνταξιούχους, ενώ στρώνεται το έδαφος και για την αποψίλωση της «προσωπικής διαφοράς» το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που προδιαγράφει άλλωστε και η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς το κουαρτέτο.

Οπως προβλέπει και ο νόμος, οι νέες συντάξεις θα απαρτίζονται από δύο μέρη: Την ανταποδοτική σύνταξη, που προέρχεται από τις εισφορές, και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», η οποία κυμαίνεται από 345 ευρώ (στη 15ετία) έως 384 ευρώ (στην 20ετία). Για την ανταποδοτική σύνταξη λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και το ποσοστό αναπλήρωσης που προκύπτει από τα έτη ασφάλισης. Είναι προφανές ότι ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών θα είναι μικρότερος, αφού αυτές υπολογίζονται στη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και όχι π.χ. στην τελευταία διετία ή πενταετία που κατά τεκμήριο οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι (πολυετίες, επιδόματα), σε σχέση με τα πρώτα χρόνια εργασίας… Ταυτόχρονα, είναι κατά πολύ μικρότερο και το ποσοστό αναπλήρωσης. Στην περίπτωση 30 χρόνων ασφάλισης, αντί ποσοστού αναπλήρωσης 60%, αυτό με το νέο νόμο περιορίζεται στο 26,37%. Στα 35 χρόνια ασφάλισης, αντί του 70% στο παλιό σύστημα, περιορίζεται στο 33,85%. Στα 40 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόλις 42,8%, αντί του 80% στο παλιό καθεστώς.

Ετσι, το άθροισμα και των δύο τμημάτων της νέας σύνταξης είναι μικρότερο από το ύψος της σύνταξης που απονεμόταν με το παλιό σύστημα, με την συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων να είναι κάτω από τα 700 ευρώ. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της 15ετίας και 20ετίας, αφού στο νέο σύστημα έχουν καταργηθεί τα κατώτερα όρια συντάξεων. Οσο μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο μισθός και περισσότερα τα χρόνια ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις σε σχέση με τις παλιές. Οπως προκύπτει και από την εγκύκλιο, μεγάλες είναι οι μειώσεις στην περίπτωση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (επιστήμονες).

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου καλεί λοιπόν όλους τους συνταξιούχους σε επαγρύπνηση. Οι αγώνες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και η μαζικότητα που είχαν δείχνουν τον δρόμο. Καλούμε τους συνταξιούχους, με την έναρξη του νέου έτους, να οργανώσουν την απάντηση τους στις νέες δρομολογούμενες μειώσεις, να πουν ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Να απαντήσουμε στις δρομολογούμενες μειώσεις των ήδη κατακλεμμένων συντάξεων και να απαιτήσουν την πλήρη κατάργηση όλων των νόμων που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι πρωτοχρονιάτικη ευχή! Είναι υποχρέωση ατομική και συλλογική!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση