HomeHL-CultureΠέθανε ο Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Ντεόν

Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Ντεόν

Έζησε 6 χρόνια στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Ντεόν απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 97 ετών, ανέφερε η ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας Ελέν Καρέρ ντ΄Ανκός.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ακαδημία. Ήταν η μνήμη και η συνείδησή της», εκτίμησε.

Πέθανε από πνευμονική εμβολή στην Ιρλανδία όπου διέμενε εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, διευκρίνισε ο εκδότης Ολιβιέ Φρεμπούρ, φίλος της οικογένειας.

Συγγραφέας περίπου 40 έργων, κυρίως μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων τα “Les poneys sauvages” («Αγρια άλογα») και “Le taxi mauve” («Ένα μωβ ταξί»), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Φιλίπ Νουαρέ και τη Σαρλότ Ράμπλινγκ.

Ο Μισέλ Ντεόν είχε ζήσει σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από το 1963 έως το 1969. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χατζηνικολή τα βιβλία του «Ένα μωβ ταξί» (1985), «Άγρια άλογα» (1989), «Η ανάβαση της νύχτας» (1994), «Ένα ενθύμιο» (1995), «Η αυλή των μεγάλων» (1998), «Σελίδες για την Ελλάδα» (2000), «Μαντάμ Ροζ» (2002) και το θεατρικό «Αριάδνη ή η Λησμονιά» (1999), και από τις εκδόσεις Κοχλίας το βιβλίο «Τα χαμένα ημερολόγια του Γκιούλιβερ» (2002).

Το όνομα αυτού του άνδρα που ανήκε στη Δεξιά, πρώην βοηθού εκδότη της βασιλικής εφημερίδας Action française,συνδέθηκε με το κίνημα των «Ουσάρων», ενός αντι-γκωλικού λογοτεχνικού κινήματος της δεκαετίας του ’50 και του ’60 που αντιτίθετο στους υπαρξιστές, του οποίου ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος.

Topontiki.gr