HomeΚΡΗΤΗΠράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού

Πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού

Γεύματα σε άπορους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον αριθμό 400.000 θα συμπληρώσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα πλήρη γεύματα που προσφέρονται από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού σε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν αυτή την ανάγκη μέσα στην κρίση που βιώνουμε.

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού ξεκίνησαν το «Φαγητό με την Αγάπη μας», εξολοκλήρου με δικούς τους πόρους, από τη βάση του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων στον Άγιο Ιωάννη, τον Φεβρουάριο του 2012.

Ένα χρόνο αργότερα, τα Ιδρύματα είχαν ήδη μετασκευάσει και εξοπλίσει, πάλι με δική τους δαπάνη, το κτιριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας τους στη γωνία των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Έτσι ξεκίνησε ο «Κοινωνικός Χώρος» των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Εκεί στεγάστηκε το υψηλών προδιαγραφών παρασκευαστήριο και το πρώτο σημείο διανομής της δράσης «Φαγητό με την Αγάπη μας» (ως δεύτερο σημείο διανομής παρέμεινε ο ειδικά εγκατεστημένος οικίσκος στον περιβάλλοντα χώρο του Γηροκομείου), το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Οι δράσεις αυτές εντάχθηκαν στο «Δίκτυο για την αντιμετώπιση της φτώχειας» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου: το Συσσίτιο («Φαγητό με την Αγάπη μας») και το Παντοπωλείο, ως δράσεις των Ιδρυμάτων, το Φαρμακείο ως δράση του Συλλόγου Τριτέκνων.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κάλυψε κάτι περισσότερο από το μισό της συνολικής δαπάνης του Ιδρύματος για τη λειτουργία των δομών του από τον Ιανουάριο 2013 ως τα τέλη Ιουνίου 2015, οπότε το πρόγραμμα τερματίστηκε.

Όμως, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος δεν σταμάτησαν ούτε για μια μέρα: Τα Ιδρύματα συνεχίζουν ως και σήμερα την προσπάθεια με αυτοχρηματοδότηση και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, που συνεισέφερε σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής δαπάνης για το έργο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών (Ιούλιος 2015- Δεκέμβριος 2016). Μάλιστα, εδώ και δυο μήνες προστέθηκε ένας ξεχωριστός ειδικά διαμορφωμένος χώρος απ’ όπου διατίθενται (δωρεάν, φυσικά) ρούχα και παπούτσια στους εξυπηρετούμενους από το «Φαγητό με την Αγάπη μας» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι σήμερα εκατόν είκοσι (120) ανά μήνα. Είχαν φτάσει και τις διακόσιες ογδόντα (280) στην περίοδο κοινοτικού προγράμματος, και ελπίζεται ότι θα αυξηθούν πάλι με την επανένταξη των δομών στο νέο πρόγραμμα, από το Φεβρουάριο του 2017.

Το «Φαγητό με την Αγάπη μας» τροφοδοτεί σήμερα διακόσιους είκοσι (220) συνανθρώπους μας τη μέρα, έχοντας συμπληρώσει 1.782 ημέρες συνεχούς, αδιάλειπτης λειτουργίας, επτά μέρες τη εβδομάδα, καθημερινές και αργίες. Και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί φτάνοντας και ίσως υπερβαίνοντας τα τριακόσια άτομα ανά ημέρα, δηλαδή το μέγιστο αριθμό της περιόδου 2013-2015. Ο Κοινωνικός Χώρος δεν είναι μόνο μια πολλαπλή δομή παροχής υπηρεσιών πρώτης ανάγκης στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Είναι ένας Χώρος που οι άνθρωποί του, επαγγελματίες, εθελοντές και εξυπηρετούμενοι δένονται σε ένα κοινό σκοπό: «Να βγούμε στο φως, όλοι και μαζί».

Στον Κοινωνικό Χώρο συναντιούνται οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν με αυτούς που χρειάζονται προσφορά, με απαράβατους όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας. Στον Κοινωνικό Χώρο δραστηριοποιούνται, μεταξύ πολλών, ο σύλλογος για την αντιμετώπιση του Alzheimer, φοιτητικές και νεανικές ομάδες και εθελοντικές οργανώσεις, πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συνδρομή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, μαθήματα ξένων γλωσσών για νέους ανέργους και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά άπορων οικογενειών («κοινωνικό φροντιστήριο»), διοργανώνονται συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, διαλέξεις και μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές με άξονα την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Χώρος ζει και αναπνέει με τον συγχρωτισμό των ανθρώπων που δίνουν τα χέρια. Έτσι συνεχίζουμε. Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού θα συνεχίσουν να επιτελούν το σκοπό τους, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, όπως και στον παρελθόν, και παρά τη βαρύτατη φορολογία που υφίστανται.

Ωστόσο εκπέμπουν σήμα ότι τα όρια αντοχής στη φορολογική αφαίμαξη δεν είναι απεριόριστα. Τα Ιδρύματα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η Πολιτεία πρέπει, επίσης, να αναλάβει τη δική της ευθύνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση