HomeΕΛΛΑΔΑΈρχεται δύσκολος Ιανουάριος για την κυβέρνηση

Έρχεται δύσκολος Ιανουάριος για την κυβέρνηση

Αγωνία για τα προληπτικά μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την προσδοκία να μην παραταθούν άλλο οι διαπραγματεύσεις και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ει δυνατόν πριν από τις 26 Ιανουαρίου, καλλιεργούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο».

Διακαής πόθος της Αθήνας είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μέσω του οποίου θα διευθετηθούν τα επώδυνα πολιτικά θέματα: δηλαδή, τα εργασιακά και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ να νομοθετηθούν για μετά το 2018. Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, το Μαξίμου τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής. Και αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων με τους δανειστές «μετά τις 2 Ιανουαρίου».

Στο μεταξύ, επειδή δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί να «επικοινωνήσουν» την κυβερνητική πολιτική μέσα από περιοδείες, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το κλίμα.

Δύο οι κρίσιμες ημερομηνίες

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε δύο πολύ κρίσιμες ημερομηνίες: Στις 12 Ιανουαρίου συνεδριάζει το ΕuroWorking Group, οπότε και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες, ενώ στις 26 του μήνα θα καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση πάντως -μετά και τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου- φανέρωσε για πολλοστή φορά την επιθυμία της να κλείσει την αξιολόγηση και ότι δεν θέλει εκλογές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι της. Ωστόσο, βασικό πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο θα λυθεί η εξίσωση ανάμεσα σε Γερμανούς, ΔΝΤ και Ελλάδα, από τη στιγμή που το Βερολίνο χρειάζεται το Ταμείο στο πρόγραμμα και η Αθήνα αρνείται τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που το ΔΝΤ απαιτεί.

Με αφήγημα την έξοδο στις αγορές – «Οχι» σε εκλογές

Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού, τέλος, έδωσαν αμφότεροι οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε, πρώτον, ότι τα εκλογικά σενάρια διακινούνται από τη Νέα Δημοκρατία και από όσους πιστεύουν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και επανέλαβε ότι κάλπες θα στηθούν το 2019. Και δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικοινώνησε το αφήγημα για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2017, με στόχο την τελική ανάκαμψη της οικονομίας.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση