HomeΕΛΛΑΔΑΚομισιόν: Σε κίνδυνο κονδύλια από την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ

Κομισιόν: Σε κίνδυνο κονδύλια από την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ

Τι καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αξιοποιήσει πλήρως το 1 δις ευρώ εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς σε τέσσερις μέρες εκπνέει η προθεσμία απορρόφησης και σύμφωνα με την Κομισιόν μέχρι 21 Δεκεμβρίου είχαν δεσμευθεί μόλις 353.500.000 ευρώ.

Οπως καταγγέλει η Νέα Δημοκρατία η χώρα έχασε το «τρένο» της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με δεδομένο ότι προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Χρίστος Δήμας με ερώτησή του ζητά από την κυβέρνηση να δοθούν στη δημοσιότητα οι απορροφήσεις ανά τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της Ελλάδος. Την ίδια ώρα η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, αποκαλύπτει ότι έως τις 21/12/2016 είχαν δεσμευθεί από την Ελλάδα μόλις 353.500.000 ευρώ από το 1 δις που είναι διαθέσιμο και πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση πέραν της 31/12/2016.

Απάντηση της Κορίνας Κρέτσου εξ ονόματος της Επιτροπής

«Μετά την τροποποίηση του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, περίπου 1 δισεκατομμύριo ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.), ως πρόσθετη αρχική προχρηματοδότηση για την περίοδο προγραμματισμού 2014 – 2020.

Από το συνολικό αυτό ποσό, το ποσό των 353.500.000 ευρώ καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τις αιτήσεις ενδιάμεσης πληρωμής που υποβάλλει η ελληνική αρχή πιστοποίησης για τα τρία Ταμεία (ΕΤΠΑ 148.800.000 ευρώ, ΕΚΤ 189.400.000 ευρώ και Ταμείο Συνοχής 15.300.000 ευρώ).

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσουν ότι οι πόροι που διατίθενται χρησιμοποιούνται πλήρως και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επιτόπιων επενδύσεων. Ωστόσο, εάν το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ δεν καλυφθεί πλήρως από τις αιτήσεις ενδιάμεσης πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανά Ταμείο και ανά πρόγραμμα, η Ελλάδα υποχρεούται να επιστρέψει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το συνολικό ποσό της πρόσθετης αρχικής προχρηματοδότησης.

Η επιστροφή αυτή δεν αποτελεί δημοσιονομική διόρθωση και δεν περιορίζει την υποστήριξη των προγραμμάτων από τα Ταμεία. Δεδομένου ότι η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2016 έχει καθοριστεί στον κανονισμό περί κοινών διατάξεων, δεν μπορεί να δοθεί παράταση».

Σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά έχει στερέψει από ρευστότητα και χρειάζονται επενδύσεις, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχασε και το τρένο της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης.

Η εξαίρεση για χρηματοδότηση με 7% των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ μόνο για το έτος 2016 δόθηκε ειδικά στην Ελλάδα με αλλαγή του Κανονισμού. Τα χρήματα εφόσον δεν απορροφούνται, επιστρέφονται στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, που αναλογεί στη χώρα. Η απώλεια της ευκαιρίας να διοχευτεί στην οικονομία επιπλέον ρευστότητα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση