HomeΚΟΣΜΟΣΠρώην επικεφαλής MI6: Πάνω από 7.000 πιθανοί τρομοκράτες είναι ελεύθεροι στη Γερμανία

Πρώην επικεφαλής MI6: Πάνω από 7.000 πιθανοί τρομοκράτες είναι ελεύθεροι στη Γερμανία

Με αφορμή την επίθεση του Αμρί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες ύποπτοι τρομοκρατίας είναι ελεύθεροι στη Γερμανία και δεν υπάρχει τρόπος να τους εντοπίσουμε, λέει ο πρώην επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της MI6, Ρίτσαρντ Μπάρετ.

Η παρέμβασή του έρχεται μετά την αποκάλυψη πως ο Τυνήσιος δράστης της επίθεσης με φορτηγό, Ανίς Αμρί, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία ως εγκληματίας με αποδεδειγμένα εξτρεμιστικές τάσεις.

Ο Μπάρετ δήλωσε ότι ο Αμρί ήταν μόνο ένας από τις εκατοντάδες των «πραγματικά ακραίων πιθανών τρομοκρατών καταγεγραμμένων» στη Γερμανία.

«Εκτός από αυτό όμως, αν έχετε συμπεριληφθούν όλα τα ομόσπονδα κρατίδια στη Γερμανία, υπάρχουν περίπου 7.000 εν εξελίξει περιπτώσεις» είπε στην Daily Mail.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί ένας τέτοιος αριθμός».

Πρόσφατα στοιχεία βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, όμως, έθεσαν το ερώτημα, ποιος μπορεί να θεωρηθεί ύποπτος τρομοκρατίας στη Βρετανία, αφού φάνηκε ότι οι περισσότερες συλλήψεις τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδήγησαν σε διώξεις ή καταδίκες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπόπτων που συνελήφθησαν σε σχέση με την τρομοκρατία κατά την τελευταία δεκαετία απελευθερώθηκαν χωρίς κατηγορίες.

Από 3.349 υπόπτους από την Αγγλία και την Ουαλία που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη νομοθεσία της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μόνο περίπου το 18% είχαν καταδικαστεί για σχεδιασμό ή την τέλεση βίαιων πράξεων.

Ένα επιπλέον 10% συνελήφθη για τρομοκρατία, αλλά έχει καταδικαστεί για μη-τρομοκρατικούς λόγους. Η πλειοψηφία αυτών που συνελήφθησαν κατά την περίοδο αυτή ήταν Βρετανοί μουσουλμάνοι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση