HomeΚΟΣΜΟΣΠάνω από 100 μετανάστες έσωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Πάνω από 100 μετανάστες έσωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Eν μέσω καταρρακτώδους βροχής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα μία δραματική διάσωση μεταναστών συνέβη απόψε τη νύχτα στα ανοιχτά της Ιταλίας.

Το διασωστικό σκάφος Aquarius των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διέσωσε με ασφάλεια 112 μετανάστες που βρίσκονταν στοιβαγμένη μέσα σε μια φουσκωτή λέμβο, έτοιμη να βυθιστεί.

Η διάσωση έγινε μέσα στη νύχτα και υπό καταρρακτώδη βροχή, όμως όλοι οι άνθρωποι είναι καλά και ασφαλείς.

Όπως τονίζουν σε έκθεσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το 2016 που ακόμα δεν έχει τελειώσει, είναι η πιο φονική χρονιά στην ιστορία με τουλάχιστον 4.715 άντρες, γυναίκες και παιδιά να έχουν πεθάνει επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σχεδόν 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με το 2015.

gxs1

Παράλληλα η οργάνωση τονίζει πως οι διακινητές γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι: «Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν δει βάρκες να αναποδογυρίζουν χωρίς δυνατότητα διάσωσης, αφού πρώτα έπλεαν ακυβέρνητες για ώρες ή ακόμη και για μέρες χωρίς μηχανή, επειδή τους την αφαίρεσαν διακινητές ή άλλοι εγκληματίες. Εκείνοι που διασώσαμε μας είπαν ότι τους κρατούσαν σε σπηλιές ή ακόμα και σε τρύπες στο έδαφος για μέρες ή και για εβδομάδες ακόμα, πριν τους αναγκάσουν να μπουν σε μια βάρκα και τους στείλουν στη θάλασσα.

Έχουμε ακούσει ιστορίες εκτελέσεων, φρικτής κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσε με βασανιστήρια. Συγκριτικά με πέρυσι, έχουμε δει λιγότερους ανθρώπους εφοδιασμένους με σωσίβια, τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες για το ταξίδι ή έστω με επαρκή ποσότητα καυσίμων. Έχουμε δει τις διασώσεις να πραγματοποιούνται κατά κύματα και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

gxs2

Οι διακινητές στέλνουν πολλές βάρκες μαζί και σε ακανόνιστες ώρες, ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από τον μηχανισμό ελέγχου, αποτροπής και αναχαίτισης που έχουν επιβάλει οι περιοριστικές πολιτικές της Ευρώπης. Με  αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι ακόμα κι αν κάποιοι πιαστούν, οι περισσότεροι θα περάσουν και θα διασωθούν.

Οι επισφαλείς νυχτερινές διασώσεις έχουν γίνει πιο συχνές, ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που ένα μόνο σκάφος διάσωσης αναγκάζεται να ανταποκριθεί σε περισσότερες από 10 κλήσεις για βοήθεια μέσα σε ένα 24ωρο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση