HomeHL-WorldΗ κυβέρνηση Ομπάμα καταργεί βάση δεδομένων για μουσουλμάνους

Η κυβέρνηση Ομπάμα καταργεί βάση δεδομένων για μουσουλμάνους

Το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κατάργηση μίας βάσης δεδομένων όπου καταγράφονταν τα ονόματα επισκεπτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρες με ενεργή δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων, προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΥΕΑ) θέτει και επισήμως τέλος στο πρόγραμμα Σύστημα Εθνικής Ασφάλειας Καταγραφής Εισόδου-Εξόδου, γνωστό ως NSEERS, «καταργώντας ξεπερασμένους κανονισμούς».

Το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, και σε ένα χρόνο είχε επεκταθεί σε βαθμό που να είναι υποχρεωτική η καταγραφή επισκεπτών από 25 χώρες, κυρίως με μουσουλμανικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα ανεστάλη το 2011, αλλά δεν είχε καταργηθεί, ούτε είχαν καταστραφεί τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα ήταν μη αποτελεσματικό.

Ο Τραμπ ερωτήθηκε την Τετάρτη εάν θα υποστήριζε τη χρήση μιάς βάσης καταγραφής μουσουλμάνων παρόμοιας με το υπό κατάργηση πρόγραμμα, αλλά εκείνος ούτε επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε ότι σχεδίαζε κάτι παρόμοιο.

Αρκετά μέλη της ομάδας που προετοιμάζει την ανάληψη της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επανεισαγάγει το πρόγραμμα, παρότι ένας σύμβουλος του προέδρου για θέματα μετανάστευσης, ο γ.γ. της πολιτείας του Κάνσας Κρις Κόμπακ, είχε υποστηρίξει την ιδέα.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να καταργήσει το πρόγραμμα χαιρετίστηκε από οργανώσεις καθώς και τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν.

Ερωτηθείσα χθες εάν ο Τραμπ είχε παραιτηθεί από την ιδέα να δημιουργήσει μια τέτοια βάση στοιχείων εξαρχής, η σύμβουλος του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Είπε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, πολύ αργότερα αφού είχε κάνει την αρχική πρόταση, ότι αυτό θα αφορούσε αυστηρά τις χώρες που ξέρουμε ότι έχουν ιστορικό τρομοκρατίας. (…) Δεν πρόκειται για ολοκληρωτική απαγόρευση (εισόδου στη χώρα)».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση