HomeHL-HealthΗ κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τα συμπτώματα του άσθματος

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τα συμπτώματα του άσθματος

Μελέτη στο περιοδικό ιατρικής Thorax

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο θα μπορούσε να κάνει τα συμπτώματα του άσθματος, ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Μια μελέτη σχεδόν στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνθρωποι, βρήκε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του σφιξίματος στο στήθος που επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο.

Συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα μεταποιημένα κρέατα που ονομάζονται νιτρώδη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ιατρικής Thorax .

«Η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος με την πάροδο του χρόνου» ήταν το συμπέρασμα της μελέτης.

«Αυτή η έρευνα επεκτείνει την επιβλαβή επίδραση του παστού κρέατος στον τομέα της υγείας, καθώς και την επίδραση της διατροφής στο άσθμα στους ενήλικες».

Η μελέτη εξάγει ως συμπέρασμα επίσης, πως μια υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ την ασθένεια, αν και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστούν πιθανές διαφορές που σχετίζονται με την κατάσταση του άσθματος.

Το κρέας που καπνίζεται, του προστίθεται αλάτι και συντηρητικά ή έχει τροποποιηθεί αλλιώς για να αλλάξει τη γεύση του ή να κρατήσει τη φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει σε προηγούμενη έρευνα διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Η κατανάλωση 50g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – περίπου ένα λουκάνικο ή δύο φέτες ζαμπόν – αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από τη γαλλική Επιδημιολογική μελέτη για τη γενετική και το περιβάλλον του Άσθματος (EGEA), εξέτασε κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος και συμπτωμάτων του άσθματος και ποιο ρόλο, εάν υπάρχει, παίζει η παχυσαρκία.

Ανάμεσα σε αυτούς που κατανάλωναν μία ή λιγότερες εβδομαδιαίες μερίδες, το ποσοστό των ατόμων με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος ήταν 14%.

Από αυτούς τρώνε μία έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα, το ποσοστό ήταν 20% και για εκείνους που τρώνε τέσσερις ή περισσότερες, το ποσοστό ήταν 22%.

Πληροφορίες συλλέχθηκαν και σε άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά για να υπολογίσει ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Δεδομένου ότι οι απαντήσεις της μελέτης στηρίχθηκαν στη μνήμη, οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν ήταν σε θέση να εξάγουν σαφή συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα από τα ευρήματά τους, και συνέστησαν μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση