HomeΚΡΗΤΗΚεγκέρογλου: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει βαλτώσει»

Κεγκέρογλου: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει βαλτώσει»

Με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα από το Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση και αίτηση Κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά πληροφόρηση για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των υπόλοιπων μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ποιος ο βαθμός συμμετοχής των Περιφερειών και τι γίνεται με την αποπληρωμή προγραμμάτων μεταποίησης  και γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ έχει ως εξής:

«Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο υπέβαλλε η χώρας μας από το 2014 έχει εδώ και καιρό εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με προδημοσίευση όριζε ότι η υλοποίηση και η έναρξη του προγράμματος   αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτέμβρη του έτους 2016.

Επιπλέον, στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις τα προγράμματα μεταποίησης του παλιού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013», η εκκαθάριση των οποίων επίσης δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις πληρωμές-αποπληρωμές γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία) καθυστερούν σημαντικά, αν και υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Η καινοτομία του νυν προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με πολιτική απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι η  εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας, που αντιστοιχούν περίπου στο 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Στο πλαίσιο αυτών, οι Περιφέρειες καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της εκχώρησης.

Επειδή καθυστερεί χαρακτηριστικά η έναρξη υλοποίησης του καινούργιου προγράμματος και συνακόλουθα η αξιοποίηση των διασφαλισμένων πόρων που προβλέπονται από αυτό και μόνο το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει ενεργοποιηθεί.

Επειδή δεν έχετε απαντήσει εγγράφως στην υπ’ αριθμ. 8424/21-09-2016 ερώτηση μου και

επειδή ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από την Κρήτη, όλα όσα είχε εξαγγείλει και πριν 10 μήνες για τα οποία είχε δεσμευτεί και ο αν. Υπουργός στις 19-02-2016 στην Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση μου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

         Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των υπόλοιπων μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020;

         Ποιος θα είναι ο βαθμός συμμετοχής των Περιφερειών και τι γίνεται με την αποπληρωμή προγραμμάτων μεταποίησης  και γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων;

Και παρακαλώ να μας καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής, τα έγγραφα που αφορούν τις μέχρι τώρα διαδικασίες και τους πίνακες για την αποκέντρωση-εκχώρηση σε κάθε Περιφέρεια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση