Με έμφαση στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος αλλά και γενικότερα η Μεσαρά ξεκίνησε την ομιλία του, κατά την διάρκεια της σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Μοίρες.

Λίγο πριν την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου – έπειτα από απαίτηση του πρωθυπουργού – ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

dhmarxeio-tsipras1

«Έχει σημασία να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Βασικο εργαλείο στα χέρια μας είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάτπυξης της περιόδου 2014-2020. Περιλαμβάνει κοινοτική συμμετοχή 4,7 δις ευρώ που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους έως 6 δις ευρώ την επόμενη τετραετία, μέχρι το 2020.

Αυτό νομίζω θα μας δώσει την δυνατότητα – κι εκεί δίνουμε όλο το βάρος – για την υλοποίηση μίας σειράς προγραμμάτων που αφορούν τους νέους αγρότες, την βιολογική καλλιέργεια, την μεταποίηση αλλά την διαχείριση των υδάτινων πόρων», ανέφερε μεταξύ άλλλων ο κ. Τσίπρας.

aa4

«Θα προχωρήσει το Φράγμα της Φανερωμένης»

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο πνοής στην Μεσαρά το Φράγμα Φανερωμένης και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα δόσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσει το έργο.

«Άκουσα για την ανάγκη να υπάρχει το έργο πνοής στην περιοχή, η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού για τον εμπλουτισμό του Φράγματος Φανερωμένης. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει την δυνατότητα στον κάμπο ης Μεσαράς να έχει νερό για άρδευση. Το Φράγμα, όπως πληροφορήθηκα από τον περιφερειαρχη, μελετητικά έχει ωριμάσει από την Περιφέρεια  κι έχει προύπολογισμό 120 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι και μπορεί να προχωρήσει το έργο με συνεργασία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα δώσω εντολή στα αρμόδια υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία και η εξασφάλιση των κονδυλίων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

aa2

Μέρος του «μποναμά» στους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο βάρος που έχουν σηκώσει οι πλάτες των αγροτών τα χρόνια της Κρήτης και γι’ αυτό «είμαστε αποφασισμένοι – παρά τις πιέσεις και τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται τόσο από Ευρώπη όσο και από αντιπολίτευση – να δώσουμε προτεραιότητα στους αγρότες».

moires

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «από τα 629 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για την 13η σύνταξη, τα 250 εκ. ευρώ αφορούν δικαιούχους του ΟΓΑ».

echo1

Δείτε τί έγινε νωρίτερα στο Ηράκλειο

Δείτε πώς υποδέχθηκαν τον Τσίπρα στις Μοίρες

Δείτε τις στιγμές έντασης ανάμεσα σε Τσίπρα, δημοσιογράφους και αγρότες στη Μεσαρά

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση