HomeHL-GreeceΜπάχαλο Βουλή και κόμματα από τροπολογίες, αλλαγές και ονομαστικές ψηφοφορίες

Μπάχαλο Βουλή και κόμματα από τροπολογίες, αλλαγές και ονομαστικές ψηφοφορίες

Για πτωχευτικό κώδικα και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτός νομοθετικών ορίων κινήθηκε για μια ακόμα φορά η Ολομέλεια της Βουλής καθώς ακολουθώντας τις επιθυμίες της κυβέρνησης δέχθηκε δεκατέσσερις πολυσέλιδες και εκπρόθεσμες τροπολογίες στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η κακοποίηση της νομοθετικής πρακτικής από τους υπουργούς επισκίασε και την πολυδιαφημισμένη κυβερνητική ρύθμιση για το 12μηνο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στην Λέσβο, Χίο, Σάμο, Σαμοθράκη και στα Δωδεκάνησα πλην Ρόδου και Καρπάθου.

Μάλιστα για την εν λόγω ρύθμιση η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που συνυπογράφουν οι Ιλχάν Αχμέτ (Ποτάμι) και οι ανεξάρτητοι Δημήτρης Καρράς, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης και θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Χαριλάου Τρικούπη η κίνηση αποσκοπεί στο να αναδείξει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και την «κωλοτούμπα» – όπως υποστηρίζουν – της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων που αν και δεν στήριξαν την τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δήλωσαν πως στηρίζουν την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. Το γεγονός ωστόσο ότι το κείμενο συνυπογράφει και ο κ. Ιλχάν προσθέτει ακόμα έναν πονοκέφαλο στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Εκτός αυτών με σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέφερε σημαντικές αλλαγές και εξειδικεύσεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Με τις αλλαγές αυτές διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι:

– Απαιτείται από 1.1.2017 να δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής το ποσοστό 10%-20% «επί τους φορολογητέου εισοδήματός τους» και όχι το δηλωθέν.

Αυτό σημαίνει όμως ότι ακόμα και άνεργοι ή με εργαζόμενα μέλη οικογενειών που θα πιάνονται στα τεκμήρια, πρέπει να κάνουν δαπάνες με κάρτες και e-banking. Στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για επιμερισμό της δαπάνης μεταξύ των συζύγων, όπως ίσχυε παλαιότερα με τις αποδείξεις (που τις έβαζαν στον κωδικό 049 σαν οικογενειακές δαπάνες). Άρα κάθε μέλος πρέπει να έχει κάνει ξεχωριστά τις δαπάνες του, έστω και αν δεν έχει καν δικό του εισόδημα!

– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα οι ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% και άνω. Άρα άτομα με αναπηρία 67%-80% απειλούνται με πρόστιμα 22% για τις αποδείξεις που τους λείπουν (πχ 220 ευρώ αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και απαιτούνται πληρωμές 1.000 ευρώ μέσω τραπέζης). Εξαιρούνται και άποροι που δικαιούνται δικαστικής συμπαράστασης.

-Εφόσον απαλλάσσονται από την χρήση καρτών, τότε «απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας» (10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους δηλαδή).

Άρα ηλικιωμένοι, άποροι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις και να τις προσκομίζουν στην εφορία. Από την διατύπωση της διάταξης δεν προκύπτει εξαίρεση ούτε για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Για όσους υπερβαίνουν το ελάχιστον απαιτούμενο ποσοστό πληρωμών με κάρτες, προβλέπεται και επιβράβευση με κληρώσεις δώρων κλπ.

Χριστουγεννιάτικο πάρτι τροπολογιών

Πάντως, η συζήτηση στιγματίστηκε από τον βομβαρδισμό υπουργικών τροπολογιών πολλές εκ των οποίων κατατέθηκαν μετά την έναρξη της συζήτησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων ενίσχυσε τους προβληματισμούς ορισμένων βουλευτών που αναρωτήθηκαν αν η νομοθετική τακτική προαναγγέλλει εκλογές. Συγκεκριμένα, παραλλήλισε την σημερινή κατάσταση στην Ολομέλεια με τις συνθήκες που επικράτησαν το 2014 ενδιάμεσα των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται για τις τροπολογίες γνωρίζουν ότι για 15 ημέρες η Βουλή δεν θα νομοθετήσει» είπε αρχικά ο κ. Βίτσας για να προσθέσει «άλλωστε το 2014 από μια κυβέρνηση που ουσιαστικά είχε πέσει – τυπικά δεν είχε πέσει – και εν μέσω των διαδικασιών εκλογής ΠτΔ κατέθεσε 15 τροπολογίες».

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος εξήγησαν πως «Δεν γίνεται να έρχονται τα νομοσχέδια επείγοντα και κατεπείγοντα και πάνω σε αυτά να έρχονται δεκάδες τροπολογίες. Υπάρχουν υποκρυπτόμενα συμφέροντα σε ορισμένες διατάξεις όπως γι αυτές που αφορούν τα πετρέλαια τον ΕΟΤ κ.α.». «Τι γίνεται πέφτει η κυβέρνηση;» ρώτησε με σκωπτικό ύφος» ο κ. Κουτσούκος.

Την νομοθετική τακτική της κυβέρνησης κατήγγειλε και ο κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος της ΝΔ ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσε τους υπουργούς να αποσύρουν τις εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες. «Είναι δυνατόν να τοποθετούνται οι εισηγητές των κομμάτων για τα άρθρα και τις τροπολογίες και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να καταθέτει νέες; Εχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Είστε κυβέρνηση της τροπολογίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Με τις νέες τροπολογίες προτείνονται μεταξύ άλλων:

– Ο διαχωρισμός της υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας από την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Ειδικότερα, η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισφοράς γίνεται μέχρι και την λήξη της προθεσμίας υποβολής της οικείας δήλωσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής αυτής.

– Παρέχεται αναδρομικά από 1.1.2014 η δυνατότητα μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «Ζημιές που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμός των κερδών του ίδιου φορολογικού έτους ούτε να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη, με εξαίρεση τις ζημιές από επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω μόνιμης εγκατάστασης που προκύπτουν σε άλλη χώρα ΕΕ/ΕΟΧ με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας βάσει της οποίας τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται. Οι διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2014»

– Το δικαίωμα στον ΕΟΤ να συνάπτει το επόμενο τρίμηνο συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις για την τουριστική προβολή της χώρας. «Με την προτεινόμενη τροπολογία ορίζεται ότι με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του ΕΟΤ συνάπτονται δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών που αφορούν στην υλοποίηση των πάσης φύσεως δράσεων του ΕΟΤ με αντικείμενο την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Για τις συμβάσεις αυτές επιτρέπεται η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν 4412/2016 όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, είναι κατώτερη από τα όρια του άρθου 5 του ν.4412/2016» αναφέρει χαρακτηριστικά η ρύθμιση.

– Την επέκταση χορήγησης άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και βιοκαυσίμων. Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με τις προωθούμενες αλλαγές: « Επεκτείνεται η χορήγηση άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων και σε νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή άλλη αντίστοιχη μορφή πέραν όσων έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης.Ομοίως επεκτείνεται και η χορήγηση άδειας εμπορίας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων σε νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή άλλη αντίστοιχη μορφή, εκτός της μορφής ανώνυμης εταιρείας που ήδη ισχύει Προστίθεται νέα άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών κατηγορίας Ε’ για τα νησιά του Αιγαίου, εκτός της Κρήτης, της Ρόδου και των νησιών ου Αργοσαρωνικού, οι κάτοχοι της οποίας εξαιρούνται από την άσκηση εμπορίας σε όλη την επικράτεια Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταξύ των οποίων ορίζεται ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ποσού 200 χιλ ευρώ για όγκο πωλήσεων μέχρι 100 χιλ. μετρικούς τόνους και καταργείται η εναλλακτική απαίτηση ασφαλιστικής κάλυψης. Προστίθεται η απαίτηση εγγυητικής επιστολής ύψους 500 χιλ ευρώ για τη χορήγηση άδειας κατηγορίας Δ εμπορίας ασφάλτου». Η εν λόγω ρύθμιση δεν έγινε αποδεκτή και θα επανακατατεθεί σε νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για συζήτηση

– Την δυνατότητα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ανακαθορίζει τις αρμόδιες αρχές έκδοσης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών με υπουργική απόφαση προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. Η ίδια ρύθμιση προβλέπει επίσης πως με την υπουργική απόφαση ο κ. Μουζάλας θα ορίζει «τις λεπτομέρειες, ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή της καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων» δημιουργώντας απορίες για το αν θα έχει την δυνατότητα να αλλάξει και τους όρους έκδοσης αδειών διαμονής. Τέλος η τροπολογία προβλέπει ότι οι πάσης φύσεως μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής διενεργούνται κατ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων και δεν υπόκεινται σε περιορισμό ημερών κατ έτος. Η εν λόγω ρύθμιση δεν έγινε αποδεκτή και θα επανακατατεθεί σε νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια για συζήτηση

– Τροπολογία για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η ρύθμιση προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με τις προωθούμενες διατάξεις:

«Παραμένουν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και φαρμακαποθηκών και μετά τη συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι έχουν εφεξής το δικαίωμα από την ημέρα της συνταξιοδότησής και μετά να μετέχουν με οποιαδήποτε σχέση σε εταιρείες φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης

Καταργείται: α) Το τέλος υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) στην προκαταβολή του οποίου υποχρεώνεται όποιος θέτει σε κυκλοφορία καλλυντικά προϊόντα για κάθε μορφή και συσκευασία κλπ. Β) Ο περιορισμός της χονδρικής πώλησης φαρμάκων μόνο σε κλινικές όπου λειτουργεί φαρμακείο. Αυστηροποιείται η κύρωση σχετικά με την άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου, φαρμακαποθήκης ή άλλου καταστήματος χονδρικής πώλησης φαρμάκων, καθώς δεν προβλέπεται πλέον η περίπτωση προσωρινής ανάκλησης άδειας με δυνατότητα επαναλειτουργίας μετά από 6 μήνες σε περίπτωση σχετικών παραβάσεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας

Προβλέπεται η καταβολή από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που θα ενταχθεί στον θετικό κατάλογο ωε το τέλος εισόδου εφάπαξ εισφοράς 2.000 ευρώ για κάθε μορφή, περιεκτικότητα και δοσολογία. Επιτρέπεται η λειτουργία των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μη συνεχόμενα κτίρια εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις».

– Ρυθμίσεις σχετικά με την εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας

– Παράταση έναρξης εφαρμογής κάρτας φιλάθλου

  • Ζητήματα για τις εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση