HomeΚΡΗΤΗΣτην Ολομέλεια της βουλής η προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης

Στην Ολομέλεια της βουλής η προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης

Θεωρείται μέτρο ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή για τα Ελληνικά νοικοκυριά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο χαρακτήρισε και ως μέτρο ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού για χιλιάδες νοικοκυριά, το οποίο δίδεται πολλά χρόνια τώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έτος 2014, οπότε 25 Νοεμβρίου είχε πιστωθεί στους δικαιούχους το επίδομα πετρελαίου και αφού εγκάλεσε την Κυβέρνηση για την σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, υποστήριξε την ανάγκη ορισμένες Δημοτικές και τοπικές κοινότητες να ανέβουν κατηγορία, ζητώντας παράλληλα να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αιτήσεων.

Στην δευτερολογία του, ο Βουλευτής έδωσε έμφαση στην αναγκαία αλλαγή κατηγορίας ορισμένων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων , που βάσει του Καλλικράτη δεν χαρακτηρίζονται ορεινές (ο χαρακτηρισμός είναι σχετικός με την διοικητική διαίρεση), και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Αγ.Βαρβάρας, στον Κρουσώνα, στις Γωνιές Μαλεβυζίου, Πεδιάδος κ.λ.π. όπου επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμώνα.

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου προέτρεψε την αρμόδια Υφυπουργό να επανεξετάσει την απόφαση της, εντάσσοντας και τις Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και να εξετάσει την δυνατότητα προκαταβολής για το επίδομα θέρμανσης, αφού μόνο έτσι η πολιτεία πραγματικά θα βοηθήσει τους οικονομικά πιο ευάλωτους να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αρμόδια Υφυπουργός, πληροφόρησε τον κ. Κεγκέρογλου, πως το συνολικό κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είναι 105 εκ. Ευρώ και πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν έως 31-12-16 θα πληρωθούν έως 31-01-2017, ενώ όσες αιτήσεις κατατεθούν από 1-1-2017 έως και 31-05-2017 θα πληρωθούν έως 30 Ιουνίου του 2017.

Για τυχόν ενστάσεις που θα κατατεθούν, όπως ενημέρωσε η κα Παπανάτσιου ο προγραμματισμός αποπληρωμής είναι η 13-10-2017.

Τέλος η Υφυπουργός, αν και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα των προτάσεων του κ. Κεγκέρογλου τόσο για την προκαταβολή του επιδόματος πετρελαίου, όσο και την αναγκαία αλλαγή κατηγορίας για ορισμένες Δημοτικές και τοπικές κοινότητες  δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, αλλά είπε ότι θα τις εξετάσει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση