HomeHL-WorldΗ Αγκυρα πρότεινε νέο χρονοδιάγραμμα για τη βίζα στις Βρυξέλλες

Η Αγκυρα πρότεινε νέο χρονοδιάγραμμα για τη βίζα στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τη hurriyet

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέο χρονοδιάγραμμα για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες πρότεινε η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τη Hurriyet.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η πρόταση προβλέπει μετάθεση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και άρση της βίζα, που θα σημαίνει ότι τούρκοι πολίτες με βιομετρικά διαβατήρια θα μπορούν να εισέλθουν και να κινηθούν ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν για διάστημα τριών μηνών.

«Δίνουμε την τελευταία μας πρόταση στην ΕΕ. Θα τους πούμε, “ας συμφωνήσουμε σε νέο χρονοδιάγραμμα”», δήλωσε αξιωματούχος τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα θέσει χρονοδιάγραμμα και για τα 4 κριτήρια που υπολείπονται.

Όπως τονίζει όμως η Hurriyet, η Τουρκία επιμένει να μην αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί «αγκάθι» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα. Όπως σημειώνεται επίσης η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι ολόκληρη η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία είχε στόχο να υλοποιηθεί έως το τέλος του 2016, θα αχρηστευόταν εάν δεν προχωρούσε η χορήγηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει εάν η τουρκική πλευρά θέτει κάποια διορία για την άρση των θεωρήσεων στα διαβατήρια.

«Η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι πρόθυμη να τροποποιήσει τον νόμο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή παλεύει μια σειρά από τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την Feto (αναφέρεται στην “τρομοκρατική οργάνωση” υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν) του ισλαμιστή ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ Φετουλάχ ΓΚιουλέν, την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε στις 15 Ιουλίου την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος», συνεχίζει η Hurriyet.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση