HomeHL-WorldΟ Μαδούρο έδωσε παράταση στην απόσυρση του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος

Ο Μαδούρο έδωσε παράταση στην απόσυρση του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος

Μετά από τις λεηλασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τις διαδηλώσεις, αλλά και τις λεηλασίες, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση να αποσυρθεί το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση έως τις 2 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αιφνιδιάσει τον λαό πριν από μία εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ, το οποίο χρησιμοποιείται στο 75% των συναλλαγών. Η αρχική προθεσμία που είχε δώσει στους πολίτες ήταν έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεσπάσουν σφοδρές διαδηλώσεις, αλλά και λεηλασίες, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Τελικά, το Σάββατο, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραταθξεί η κυκλοφορία του χαρτονομίσματος έως τις 2 Ιανουαρίου.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, στοχεύει στην καταπολέμηση της «διεθνούς μαφίας» την οποία καθοδηγούν, σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ για να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας και στον πληθωρισμό που καλπάζει, εκατοντάδες πολίτες, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης, διέσχισαν τα σύνορα. Περίπου 400 άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασαν τους φράχτες κοντά στην πόλη Κριστόμπαλ και μπήκαν στην Κολομβία, αναζητώντας τρόφιμα και φάρμακα, εξαιτίας των ελλείψεων στην πατρίδα τους.

Στην νότια πολιτεία Μπολιβάρ, κάτοικοι εισέβαλαν σε δεκάδες μαγαζιά και αποθήκες σε πολλές πόλεις. Οι αρχές κήρυξαν εικοσιτετράωρη απαγόρευση στην Σιουδάδ Μπολίβαρ και ο κυβερνήτης της πολιτείας ανέφερε πως 135 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση