HomeHL-CultureΤίμησαν τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη

Τίμησαν τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη

Σε ειδική εκδήλωση από τον δήμο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη κ. Παντελή Βούλγαρη τίμησε το βράδυ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου ο Δήμος Ηρακλείου.  Πριν την έναρξη της μουσικοθεατρικής παράστασης «Εννέα και πέντε» , την οποία έχει σκηνοθετήσει ο κ. Βούλγαρης,  στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Αστόρια», ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός απένειμε στο τιμώμενο πρόσωπο το μετάλλιο της πόλης, για την πολυετή  προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος στην σύντομη ομιλία του πριν  την βράβευση, ανέφερε: «Η απόδοση τιμής σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με πολύχρονη, και πολυσήμαντη προσφορά στον Πολιτισμό, υπερβαίνει τα τυπικά όρια μιας βράβευσης. Κατ’ ουσίαν: το γεγονός αυτό, μας προτρέπει να στραφούμε προς την συνολική πορεία του δημιουργού και να ξαναδούμε εκεί: τα στοιχεία που μας ενώνουν, που μας κάνουν υπερήφανους ως κοινωνία, και διαμορφώνουν, στο παρόν και στο μέλλον, τον ορίζοντα της συλλογικής μας Μνήμης.

vravefsi-voulgari

Ασφαλώς η αξιοσύνη του Παντελή Βούλγαρη, δεν χρειάζεται την δική μας επιβεβαίωση. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, έως σήμερα, ανάμεσα στις πολλές ιστορικές περιπέτειες του τόπου μας, με αδιάλειπτη αφοσίωση, κατόρθωσε να δημιουργήσει στον χώρο του Κινηματογράφου, μια σειρά εξαιρετικών ταινιών, που ξεχώρισαν αμέσως για την ποιότητά τους,  αγαπήθηκαν από τους ειδικούς και το ευρύτερο κοινό, κέρδισαν την δοκιμασία του χρόνου και αποτελούν σήμερα έξοχα έργα Τέχνης του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο Παντελής Βούλγαρης, μαζί με άλλους κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Τάκης Κανελλόπουλος, αποτύπωσαν με ενάργεια: βιώματα, πάθη, μικρά και μεγάλα γεγονότα, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο την πολυτάραχη πορεία της χώρας μας μέσα στον χρόνο. Με την Τέχνη τους έδωσαν διεθνές κύρος στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

vravefsi-voulgari-1

Από «Το προξενιό της Άννας» και τον  «Ελευθέριο Βενιζέλο» έως την πρόσφατη «Μικρά Αγγλία», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, ο Παντελής Βούλγαρης μας προσέφερε μια απαράμιλλη κινηματογραφική γραφή.  Η μουσική παράσταση που θα παρακολουθήσουμε την βραδιά αυτή, αποτελεί μια ακόμη όψη του σκηνοθετικού ταλέντου του.

Ο Δήμος Ηρακλείου, με επίγνωση της μέγιστης σημασίας που έχουν ο Πολιτισμός και η Τέχνη για την ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας μας, εκφράζει στον Παντελή Βούλγαρη: ευχαριστίες για την πολύτιμη προσφορά του και του απονέμει συμβολικά το μετάλλιο της πόλης μας. Ευχόμαστε, συνάμα, στον κορυφαίο σκηνοθέτη: καλή δύναμη,  αναμένοντας πολλές ακόμη δημιουργίες του».

Ο κ. Παντελής Βούλγαρης από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Ηρακλείου για την τιμή που του έκανε, τόνισε: « Το έργο μου οφείλεται στην πραγματικότητα σε εσάς. Εσάς ακούω, τις δικές σας ιστορίες μαζεύω και αυτές κάνω ταινίες.  Είναι για εμένα μεγάλη χαρά που μπορώ να δουλεύω ακόμα και ελπίζω ότι έχω κι άλλα πράγματα να δώσω στο μέλλον».

vravefsi-voulgari

Αμέσως μετά ξεκίνησε η παράσταση σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου, με τον ίδιο τον γνωστό στιχουργό , τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ρίτα Αντωνοπούλου και μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών επί σκηνής να μαγεύουν τους θεατές με μια μουσική αναδρομή στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, η οποία ισορρόπησε ιδανικά ανάμεσα στο γέλιο και την συγκίνηση.

Στο τέλος της παράστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Αντωνάκης προσέφερε στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ένα αναμνηστικό δώρο για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση