HomeHL-GreeceΡέγκλινγκ: Γιατί δεν έχει αποδώσει το ελληνικό πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Γιατί δεν έχει αποδώσει το ελληνικό πρόγραμμα

Τα προβλήματα, η αδυναμία της διοίκησης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά όχι την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό.

Η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, ο οποίος σε συνέντευξη στην El Mundo επικαλέστηκε τρεις λόγους που το εξηγούν αυτό: τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας- σε σχέση με άλλες- η αδυναμία της διοίκησης και η αναστάτωση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αναλύοντας τους τρεις λόγους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε:

«Πρώτον, όταν ξέσπασε η κρίση, τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι σε κάθε άλλη χώρα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, η ελληνική διοίκηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έλαβε μεγάλη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά το ενδυναμωθεί η διοίκηση είναι αποστολή μίας γενιάς. Τρίτον, το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε αυτή η μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι το 2014 υπήρχαν τα πρώτα θετικά σημάδια, αλλά μετά υπήρξε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, με εντολή να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις και συνέπεια να επιστρέψει στην ύφεση η οικονομία.

«Το 2014 είχαμε τα πρώτα θετικά σημάδια, η πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Μετά εξελέγη ο Τσίπρας με εντολή να δοκιμάσει διαφορετική διαδρομή. Να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Ηταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2015, το τρίτο πρόγραμμα εφαρμόζεται αρκετά καλά. «Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον», πρόσθεσε.

 «Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να μας ενημερώνει»

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των δανειστών, μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώνει προκαταβολικά τους Θεσμούς, όπως και ό,τι αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Υπό το πρόγραμμα του ESM, η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητά προκαταβολικά με τους θεσμούς όλα τα μέτρα που πιθανόν θα επηρεάσουν τους στόχους του προγράμματος. Επίσης, το τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να συζητηθεί προκαταβολικά με τους θεσμούς», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Δεν γνωρίζαμε αυτές τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν ανακοινωθούν. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές δημιουργίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεργασίας», συμπλήρωσε.

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα ανακοινωμένα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον δημοσιονομικό στόχο του 2017 και 2018. Οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν», πρόσθεσε.

Βολές κατά Βαρουφάκη

Ο κ. Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για την περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχασαν την ψυχραιμία τους το 2015, στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. «Νομίζω ότι ήταν οι προσωπικότητες. Η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν απλά μη αποδεκτή και το Eurogroup ήταν ξεκάθαρα ενωμένο. 18 υπουργοί είχαν μία πολύ διαφορετική άποψη», σχολίασε.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ESM απέρριψε τους ισχυρισμούς των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από τους δανειστές στα τέλη του 2014 και ότι ήταν απευθείας συνέπεια αυτού όσα συνέβησαν το 2015.

«Οχι, είναι σχετικά συχνό μία χώρα σε πρόγραμμα να πιστεύει ότι υπάρχει υπερβολική πίεση», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. «Εννοείται ότι υπάρχει πίεση σε μία χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, είναι πολύ κατανοητό οι δανειστές να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στη χώρα», απάντησε ακόμη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση