HomeΚΟΣΜΟΣΤα διδάγματα από τις 4 «ασυνήθιστες» συλλήψεις για τρομοκρατία

Τα διδάγματα από τις 4 «ασυνήθιστες» συλλήψεις για τρομοκρατία

Στην Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εντελώς νέου τύπου προέβησαν οι γαλλικές αρχές στις 20 Νοεμβρίου, συλλαμβάνοντας τέσσερις άνδρες που δεν είχαν εμφανίσει κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης, ζώντας αντιθέτως ως «καθημερινοί άνθρωποι» μακριά από το περιθώριο.

Συγκεκριμένα, παρότι και οι τέσσερις άνδρες ήταν κάτοικοι μιας ήρεμης προαστιακής γειτονιάς του Στρασβούργου, εργάζονταν, είχαν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν είχαν ποτέ εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία φυλακή λίγο έξω από το Παρίσι, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για οργάνωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις συλλήψεων επίδοξων τρομοκρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «κανονικότητα» των συλληφθέντων που έχει σοκάρει τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης, και όχι η εμφανής θρησκευτική τους ριζοσπαστικοποίηση. «Τώρα η απειλή μπορεί να έρθει από οπουδήποτε», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπιτζ, αντιδήμαρχος του Στρασβούργου και υπεύθυνος για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στην πόλη, τονίζοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό για τη γαλλική κοινωνία.

Το προφίλ των συλληφθέντων είναι αυτό που τους κάνει να φαίνονται πιο απειλητικοί από τους συνηθισμένους 20χρονους« άνεργους και περιθωριακούς επίδοξους τρομοκράτες», δημιουργώντας μια αίσθηση πλήρους εισχώρησης του φαινομένου της τρομοκρατίας στη γαλλική κοινωνία. Σύμφωνα με αρκετούς γείτονες των τεσσάρων ανδρών και οι τέσσερις εμφανίζονται ως πολύ ήρεμοι και ευγενικοί άνθρωποι, χωρίς να ξεχωρίζουν με κανέναν αρνητικό τρόπο από την υπόλοιπη τοπική κοινωνία.

Τέλος, σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολίν, το κυριότερο δημόσιο πρόσωπο της αντιτρομοκρατίας στη χώρα, οι συλλήψεις απέτρεψαν ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα λάμβανε χώρα την 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι άνδρες, οι οποίοι έπαιρναν εντολές από έναν διοικητή που βρίσκεται στη ζώνη της Συρίας και του Ιράκ, είχαν διαταχθεί «να δράσουν άμεσα». Ο συγκεκριμένος πυρήνας απαρτιζόταν από συνολικά επτά άνδρες, περιλαμβάνοντας έναν στη Μασσαλία και έναν στο Μαρόκο, ενώ το τελευταίο μέλος του συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις Αρχές, πιθανοί στόχοι του ήταν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, η χριστουγεννιάτικη αγορά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και ορισμένα καφέ στο 20ό Διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μόνο ένα από τα 17 που έχουν εξιχνιαστεί από την αρχή της χρονιάς, ενώ οι συλλήψεις των ανδρών είναι μόνο «μερικές» από τις 43 που έχουν λάβει χώρα τον Νοέμβριο.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση