HomeHL-WorldΠολωνία: Διαδηλωτές απέκλεισαν το κοινοβούλιο

Πολωνία: Διαδηλωτές απέκλεισαν το κοινοβούλιο

Με αστυνομική προστασία έφυγε η πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκατοντάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, έφυγαν στις 3 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, με αυτοκινητοπομπή, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν αποκλείσει για ώρες την έξοδο του κτιρίου της Βουλής.

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας, ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης, και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στον νέο κανονισμό περιορισμού πρόσβασης των ΜΜΕ στο κοινοβούλιο, αλλά και ενάντια στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2017, σε συνθήκες τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παράνομες.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

Οι συγκεντρωμένοι νωρίτερα φώναζαν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούσαν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω. «Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», ήταν μερικά από τα συνθήματά τους. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν έξω μαζί τους, για να τους στηρίξουν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να φύγουν, προειδοποιώντας για απομάκρυνση διά της βίας σε διαφορετική περίπτωση.

Η διαμαρτυρία των βουλευτών

Νωρίτερα, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το βήμα του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση ΜΜΕ σε μαγνητοσκόπηση συνεδριάσεων του πολωνικού κοινοβουλίου.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Τότε άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στο βήμα μαζί με τον βουλευτή, φωνάζοντας «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και «καμία λογοκρισία».

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, θα απαγορεύουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να μαγνητοσκοπούν συνεδριάσεις της βουλής, εκτός από πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση