HomeHL-GreeceΟ «μποναμάς» Τσίπρα στη συνάντηση με την Μέρκελ

Ο «μποναμάς» Τσίπρα στη συνάντηση με την Μέρκελ

«Δεν θα αναμειχθώ» το μήνυμά της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Βερολίνο μεταφέρεται σε λίγη ώρα η «διαπραγμάτευση» για τις εξαγγελίες Τσίπρα με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να πείσει ότι η αντίδραση που ακολούθησε τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης είναι μια «παρεξήγηση» όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ στη δική της συνέντευξη έσπευσε να βάλει «πάγο» στις όποιες προσδοκίες της Ελλάδας από τη συνάντηση που θα ξεκινήσει στη 1.30 μετά το μεσημέρι, ξεκαθαρίζοντας ότι ναι μεν θα συζητήσει το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά όπως είπε «δεν θα αναμειχθώ στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πακέτο».

Είχε προηγηθεί το μήνυμα από τον ESM ότι την απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους που συνδέονται ευθέως με το πακέτο Τσίπρα θα λάβουν τα κράτη-μέλη καθώς κατά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρπυν σημαντικές ανησυχίες τόσο ως προς την πρόοδο όσο και ως προς την ουσία αναφορικά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικότερα όσον αφορά στις συντάξεις».

«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση με τη συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών να ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην «φαρέτρα» της.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης στη συνέντευξη τύπου εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε για αντιδημοκρατική στάση με αφορμή την πίεσή του για λήψη νέων μέτρων τα επόμενα έτη αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον οποίο υπενθύμισε ότι ήταν αυτός που «έβαλε φρένο» για 15 ημέρες στην εκταμίευση της δόσης μετά την πρώτη αξιολόγηση «για ένα τεχνικό ζήτημα».

Παράλληλα επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το τέλος της β΄ αξιολόγησης αλλά και για το ότι η όλη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί με την εξαγγελία για τη «μισή 13η σύνταξη» και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση, δε, για το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που η όλη συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν χωράνε ούτε καπρίτσια ούτε εκβιασμοί ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουνε τις ευθύνες τους».

Το ΔΝΤ «πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από το 2019 και μετά, δηλαδή για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, είναι μία επιμονή αντιδημοκρατική, που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Λέω ότι είναι αντιδημοκρατική διότι κανένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο, δε θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα τέτοιο αίτημα και να αποφασίσει μέτρα, αν τυχόν χρειαστούν, για μια περίοδο μετά από τρία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάλεσε το Ταμείο να πιέσεις προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων να μειωθούν.

Επανέλαβε, ακόμα, τη θέση της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καλόντας, ξανά, το ΔΝΤ να κατανοήσει «ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το δεσμευτικό για όλους μας κοινωνικό μοντέλο, πυρηνικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Στην ειδική του αναφορά, τέλος, για τον «μποναμά» επέμεινε στο επιχείρημα ότι «η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016» αν και παρέπεμψε στην έκθεση των θεσμών κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση» και εξηγήσεις που θα δοθούν, αν ζητηθούν, από την ελληνική κυβέρνηση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση