HomeΚΟΣΜΟΣΟ Τραμπ θέλει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Τραμπ θέλει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, επέλεξε τον ειδικευμένο στις πτωχεύσεις δικηγόρο Ντέιβιντ Φρίντμαν για την ανάθεση διπλωματικών καθηκόντων των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι ανυπομονεί ν’ αναλάβει στα νέα του καθήκοντα στην Ιερουσαλήμ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή του για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα προκαλέσει αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για περισσότερα από 68 χρόνια.

Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει εξαγγείλει τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο μουσουλμανικό κόσμο, παγκοσμίως.

«Ο Φρίντμαν είναι φίλος και έμπιστος σύμβουλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ισχυρές σχέσεις που έχει στο Ισραήλ, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διπλωματική αποστολή του, προσφέροντας ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, καθώς ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας και προσπαθούμε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τραμπ σε ανακοίνωση του, που εξέδωσε η ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ, σε μια σειρά ζητημάτων ουσιαστικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να μην ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα διπλωματική πρακτική, οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, δε θεωρούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, διατηρώντας πρεσβείες στο Τελ Αβίβ, ενώ δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση από το Ισραήλ της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ μετά την κατάληψή της κατά τον πόλεμο του 1967.

Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, που περιλαμβάνει ιερά εδάφη για τους ιουδαίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, μελλοντική πρωτεύουσα ενός ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Φρίντμαν που έχει ειδικευτεί στη νομοθεσία πτωχεύσεων, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι θα εργαστεί ασταμάτητα προκειμένου “να ενισχύσει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αναμένει να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ.”

Από την άλλη μεριά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που είχε μία ταραχώδη σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καλωσόρισε την προεδρική εκλογή του Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, ενώ ανάρτησε βίντεο στο Facebook για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα “Haaretz” του Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ο Φρίντμαν είχε ερωτηθεί για αν ο Τραμπ θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αναφορικά με τη θέση ακρογωνιαίας σημασίας για την αμερικανική διπλωματία, που υποστηρίζει την υιοθέτηση της λύσης των δύο κρατών, στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

«Η απάντηση είναι -όχι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ισραηλινών. Εάν οι Ισραηλινοί νομίζουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν, τότε και ο ίδιος νομίζει ότι δε θα πρέπει να γίνει… Δε νομίζει ( ο Τραμπ) ότι είναι επιτακτικό για τις ΗΠΑ να υπάρξει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος», είχε δηλώσει ο Φρίντμαν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για τις εξελίξεις από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση