HomeΕΛΛΑΔΑWSJ: Η Ελλάδα το τραβάει με τα μέτρα Τσίπρα – Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

WSJ: Η Ελλάδα το τραβάει με τα μέτρα Τσίπρα – Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

«Αρνήθηκε να υποχωρήσει»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα αρνήθηκε να υποχωρήσει στην συνεχώς κλιμακούμενη κόντρα της με τους πιστωτές, ενώ οι βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη τα μέτρα Τσίπρα προς τους συνταξιούχους, γεγονός που εξόργισε την Γερμανία», διαπιστώνει σε εκτενές της άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα το τραβάει με τα μέτρα στα οποία εναντιώνονται οι πιστωτές» η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα οδήγησαν την Ευρωζώνη στο «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ αξιωματούχοι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση πως σπάει την συμφωνία, μην ενημερώνοντας τους πιστωτές πριν από οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, γράφει και επισημαίνει πως για την Αθήνα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Ένας πόλεμος λέξεων βρίσκεται σε εξέλιξη όλη την εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων πιστωτών της και του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας το χάσμα που υπάρχει και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα», σημειώνεται.

«Ο κύριος Τσίπρας, αφού είδε τις ελπίδες του για έναν συμβιβασμό να εξανεμίζονται νωρίτερα αυτό το μήνα, εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους. Δεν έχει πάρει την απόφασή του και αναμένεται να επανεξετάσει την κατάσταση των συνομιλιών των Ιανουάριο, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Αν ο κύριος Τσίπρας προκαλέσει εκλογές, αυτό πιθανότατα θα σημαίνει και το τέλος των δύο ταραγμένων χρόνων διακυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα», γράφει η WSJ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πάντως πως τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους σκληρούς όρους του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί σκληρή λιτότητα για τα επόμενα χρόνια, ενώ υποστηρίζεται και από την Γερμανία, που επιθυμεί την επιστροφή του στο πρόγραμμα.

«Η σκληρή οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ και η άρνηση της Γερμανίας να συζητήση την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, έχει αφήσει τον Τσίπρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: μόνο μαστίγιο, χωρίς καρότο», γράφει το ρεπορτάζ και επισημαίνει πως σήμερα στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ να κατανοήσει πως υπάρχουν πολιτικά όρια για επιπλέον φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία: «Η Καγκελάριος πάντως, έχει εδώ και καιρό αποφύγει να εμπλακεί στην ουσία του ελληνικού προγράμματος, προτιμώντας να αφήνει τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς».

«Ο κίνδυνος μιας ακόμα σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές επέστρεψε στις 5 Δεκεμβρίου, όταν η Αθήνα απέτυχε να κερδίσει αυτό που ήλπιζε από τους υπουργούς της Ευρωζώνης», επισημαίνει η WSJ και προσθέτει πως η συνεδρίαση ανέδειξε εκ νέου τις χαωτικές διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και ειδικά το ΔΝΤ.

«Δυο μέρες μετά», ήρθαν τα μέτρα Τσίπρα, λέει η WSJ: «Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ευρέως ως προεκλογικό μέτρο, που με την σειρά του σημαίνει πιθανή προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2017». Η κίνηση αυτή επίσης, τονίζει το δημοσίευμα, έφερε σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και προκάλεσε αντιδράσεις στους πιστωτές. Την Τρίτη, ο κύριος Τσίπρας επιτέθηκε στο ΔΝΤ, χαρτακτηρίζοντας του τεχνοκράτες «ανόητους» που συχνά πέφτουν έξω στις προβλέψεις του, γράφει η WSJ και τονίζει πως φτάσαμε ακόμα και σε κόντρα Βρυξελλών – ΔΝΤ – με την εξαίρεση όμως της Γερμανίας «που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και διατήρησε τον θυμό της προς τον κ. Τσίπρα».

«Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι Θεσμοί ανακοίνωσαν πως τα μέτρα Τσίπρα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, αλλά δεν θέτουν το πρόγραμμα σε κίνδυνο, εφόσον είναι προσωρινά, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ΕΚΤ. Η Ευρωζώνη θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο», καταλήγει το αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση