HomeHL-9Επιμένει ο ESM: Ανησυχούμε για τον «μποναμά» Τσίπρα

Επιμένει ο ESM: Ανησυχούμε για τον «μποναμά» Τσίπρα

Μετά την πρώτη αξιολόγηση των θεσμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έντονες ανησυχίες» ως προς «την ουσία και τη διαδικασία του Μνημονίου, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων», εκφράζει εκπρόσωπος του ESM αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση, που ολοκλήρωσαν οι θεσμοί.

Η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκει πως αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ενώ δεν επηρεάζουν, όπως φαίνεται, αυτούς του 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους.

Στη συνέχεια, καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στην ουσία, ο ESM «πετάει το μπαλάκι» στο Eurogroup, προκειμένου να αποφανθεί για τη συμβατότητα των κυβερνητικών εξαγγελιών με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και δανειστών και για το κατά πόσον τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι του Μνημονίου.

Η ανακοίνωση του ESM στα ελληνικά

«Σύμφωνα με μια προκαταρκτική αξιολόγηση από τους θεσμούς, που διανεμήθηκε σήμερα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρπυν σημαντικές ανησυχίες τόσο ως προς την πρόοδο όσο και ως προς την ουσία αναφορικά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικότερα όσον αφορά στις συντάξεις. Καθώς αυτά τα μέτρα περιορίζουν το περιθώριο ασφαλείας αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018 -αν και εγείρουν κινδύνους αναφορικά με τους στόχους, σε περίπτωση που επεκταθούν στο μέλλον. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Οι ερμηνείες

Η τοποθέτηση αυτή από την πλευρά των θεσμών, μετά την αξιολόγηση των παροχών Τσίπρα και κατά πόσον αυτές συνάδουν με το πρόγραμμα -που είχε ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- προκαλεί «σύγχυση», καθώς το πρωί η κυβέρνηση εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι η Ευρώπη θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Βερολίνο, υποστήριζε ότι δεν υπάρχει απόφαση του Eurogroup για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, το πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, υποστήριζε ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ (σ.σ. που έλεγε ότι οι θεσμοί θεωρούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως ασύμβατες με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας), προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα, εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογράμμιζε ότι αναβολή της πρόσφατης (σ.σ. 5 Δεκεμβρίου) απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας.

Πόσo μάλλον, έλεγε, που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».

Το θέμα, κατά πληροφορίες, έχει αναλάβει και χειρίζεται ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Νωρίτερα, σημειωτέον, σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός ΟΙκονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι η Αθήνα θα εξηγήσει στο EuroWorking Group την απόφαση για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Καθώς φαίνεται, πάντως, η δήλωση του εκπροσώπου του ESM έχει θετικά σημεία για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ισοδύναμα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να ζητούνταν από τους δανειστές ως αντιστάθμισμα στις εξαγγελίες Τσίπρα.

Ακόμη, οι θεσμοί, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δεν ζητούν από τον πρωθυπουργό να πάρει τις εξαγγελίες του πίσω, αλλά περισσότερο προσανατολίζονται στο να «επιτρέψουν» στην Αθήνα να υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα, για μία φορά, αλλά να μην το επαναλάβει…

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση