HomeHL-WorldΣυρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Συρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Τουλάχιστον 950 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 4.000 άμαχοι και αντάρτες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι της Συρίας έπειτα από την έναρξη της εκκένωσης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, πριν ο έλεγχός της περάσει στα χέρια του συριακού καθεστώτος.

Οι χιλιάδες πολίτες και οι οικογένειές τους απομακρύνονται μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου μήκους 22 χλμ. σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, ενώ δεκάδες λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπων.

Νωρίτερα, ο συριακός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε πως «4.000 αντάρτες και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι», προσθέτοντας πως «η διαδικασία για την εκκένωση είναι έτοιμη».

Προς το παρόν, 950 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή με το πρώτο κομβόι.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, Ινγκί Σεντκί, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να μπαίνει στα λεωφορεία. Η επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Όλα πηγαίνουν καλά, ο κόσμος συγκεντρώνεται».

Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως οι πρώτοι 200 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρονται από το ανατολικό Χαλέπι.

«Είκοσι λεωφορεία και 13 ασθενοφόρα με αμάχους διασχίζουν το μέτωπο από το ανατολικό Χαλέπι», σημείωσε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντίπαλων Πλευρών στη Συρία, το οποίο αποτελεί τμήμα του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, τόνιζε πως οι συριακές αρχές έχουν διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των μελών των οργανώσεων που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Παράλληλα, επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται και στην επαρχία Ιντλίμπ, με 29 λεωφορεία και ασθενοφόρα να κατευθύνονται στα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια ώστε να μετακινηθούν τραυματίες και πολλές οικογένειες.

Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε πως η χώρα είναι έτοιμη να «υποδεχθεί τα αδέλφια» από το ανατολικό Χαλέπι.

Λίγη ώρα βέβαια αφότου είχε αρχίσει η διαδικασία, ο επικεφαλής της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, Ραέντ αλ Σάλεχ, δήλωσε πως η εκκένωση είχε διακοπεί καθώς μία από τις ομάδες του είχε δεχθεί πυρά από δυνάμεις του καθεστώτος και τους συμμάχους τους. Εξήγησε, μάλιστα, πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας παραβίασης της εκεχειρίας.

Επικεφαλής ιατρικής ομάδας που συντονίζει τη μεταφορά τραυματιών μιλώντας σε κουρδικό δίκτυο δήλωσε πως υπάρχουν αναφορές για επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων ενάντια σε ασθενοφόρο στο Αλ-Αμιρίγια, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση