HomeHL-9Η μάχη στη Βουλή για το «δημοψήφισμα» Τσίπρα

Η μάχη στη Βουλή για το «δημοψήφισμα» Τσίπρα

Δείτε live την συνεδρίαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Βουλής για τον «μποναμά» Τσίπρα που θα κορυφωθεί το απόγευμα με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία από τους ευρωπαίους που ανακοίνωσαν «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος λόγω των εξαγγελιών για τη χορήγηση της «μισής 13ης σύνταξης» αλλά και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση αυτή στο εσωτερικό σε ένα άτυπο «δημοψήφισμα» ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η κίνηση του κ. Τσίπρα μοιάζει ως «ρελάνς» στην κίνηση του Βερολίνου, που μπορεί να τραβήξει την σύγκρουση στα άκρα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να φαίνεται ως πιο πιθανό από ποτέ.

Δείτε live τη συνεδρίαση

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία με κύκλους της ΝΔ να εξηγούν ότι «είναι μια απόφαση υπεύθυνη και σοβαρή μετά από πολύ σκέψη που στηρίζεται στην δήλωση του προέδρου της και που δείχνει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει κινούμενη στην στρατηγική αλήθειας με τους πολίτες. Στους τυχοδιωκτισμούς του κ. Τσίπρα που εγκλωβίζουν την χώρα σε αδιέξοδα, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να είναι συνένοχη».

Το Ποτάμι με όμοφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας που συνεδρίασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι αποφάσισε να απέχει από την ψηψοφορία.

«Ναι» στην τροπολογία θα ψηφίσουν, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ – αν και στο εσωτερικό του εκφράζονται ισχυρές αντιδράσεις για την απόφαση αυτή – το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Όσογια την Ένωση Κεντρώων οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο «παρών» και την αποχή.

 «Ναι» με κριτική από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Με σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης συνόδευσε την δήλωση στήριξης στην τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Έχετε αποτύχει σε όλα. Πήρατε πενιχρές οι διατάξεις για το χρέος, συμφωνήσατε σε αυξημένα πλεονάσματα για μετά το 2018 και έχετε δώσει και τον κόφτη. Σας μένει ο φερετζές, δηλαδή η ονομαστικοποίηση των μέτρων του κόφτη. Ο κόφτης υπάρχει και τα μέτρα θα πέσουν στο κεφάλι των συνταξιούχων και των εργαζομένων» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής για να προσθέσει «έρχεστε σήμερα και μας λέτε τι; ‘Ότι από όλα τα βάρη που φορτώσατε στον λαό δίνετε ψίχουλα στους συνταξιούχους. Δώστε το και κάντε και ονομαστική. Η ΝΔ τι φοβάται; Τον Σόιμπλε ή το ΕΛΚ μη τους τραβήξει το αφτί.  Φοβάται το τερτίπι του Τσίπρα ή τον Σόιμπλε η ΝΔ;».

«Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τα πάντα. Πανωλεθρία! Για να κρύψει την ήττα του χρησιμοποιεί τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Όμως ο τυχοδιωκτισμός του κ. Τσίπρα – που πρέπει να φύγει – δεν μπορεί να κάνει κακό στην χώρα. Με τους αδιανόητους τακτικισμούς  οδηγεί την χώρα στο πουθενά. Κάντε ότι θέλετε αλλά σηκωθείτε και φύγετε γιατί βλάπτετε ανήκεστα την χώρα».

ΚΚΕ: Να επανέλθει 13η και 14 σύνταξη

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης εξήγησε ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει την ρύθμιση για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους κάλεσε όμως την κυβέρνηση να στηρίξει της τροπολογίες του Περισσού για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

«Βεβαίως θα την ψηφίσουμε (σ.σ. την τροπολογία) γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση. Έχουμε καταθέσει τροπολογία ως ΚΚΕ και ζητάμε να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη που τις έχουν πληρώσει οι συνταξιούχοι. Τους πήρατε 50 δις ευρώ από το 2010 και αυτά που παίρνουν πίσω τώρα είναι πολύ μικρό κομμάτι» είπε χαρακτηριστικά

Μηταράκης: Ψευτομαγκιές που διχάζουν την κοινωνία

«Από το θέατρο στη Νίσυρο ερχόμαστε στο θέατρο της βουλής με την ονομαστική» είπε ο κ. Νότης Μηταράκης για να προσθέσει «η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τις δηλώσεις Ζουράρι που θα έπρεπε να αποπεμφθεί. Για τις δηλώσεις Τσιρώνη που διαχωρίζει σύμβολο σε δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για την Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να κυβερνήσει και οδηγείται σε ψευτομαγκιές και διχάζει την κοινωνία».

Βορίδης: Θα μας φέρετε σε λίγες ημέρες διάταξη για να «ξεψηφίσουμε» ή ισοδύναμα;

Για επικοινωνιακά τεχνάσματα και επικίνδυνους τακτικισμούς στο εσωτερικό της χώρας την ώρα που στο εξωτερικό υπογράφει επώδυνες συμφωνίες που δεσμεύουν την χώρα για δεκαετίες έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το αν το κοινοβούλιο θα κληθεί τις επόμενες ημέρες είτε να «ξεψηφίσει» την τροπολογία για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους ή να εγκρίνει νέα φορολογικά μέτρα ως ισοδύναμα.

«Μέχρι χθες ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι για την διανομή του μερίσματος. Θα μας φέρετε σε 10 ημέρες να το ξεψηφίσουμε; Θα μας φέρετε ισοδύναμα σε φορολογία; Θα μας πείτε: «τι να κάνουμε δώσαμε ηρωική μάχη αλλά έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα επώδυνο συμβιβασμό;»» είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει «έχουμε πείρα από την διαπραγμάτευσή σας και εμπειρία ο λαός για το που οδηγούνται τα πράγματα όταν διαπραγματεύεστε».

«Ο λαός δεν θα βγει από το πρόβλημα με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα» συνέχισε ο ίδιος και ως «ρελάνς» στην κυβερνητική τροπολογία είπε «θέλετε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά πραγμάτων; Ας συμφωνήσουμε σε πλεόνασμα 2%. Τώρα που το έχουμε συμφωνήσει, πηγαίνετε να το διαπραγματευτείτε; Πηγαίνετε να διαπραγματευτείτε και ελάτε με συμφωνία».

«Πήγατε συμφωνήσατε 3,5% πλεονάσματα βρε αθεόφοβοι για μια δεκαετία και έρχεται εδώ ο υπουργός και λεει δεν έχει κάνει καμία συμφωνία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο. Όταν δε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε ότι το κείμενο περιγράφει «σενάρια» και όχι «δεσμευτικές αποφάσεις» για την χώρα ο κ. Βορίδης απάντησε «έχουμε ένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Οι αποφάσεις παράγουν δεσμευτικότητα. Εσείς πηγαίνετε και ψηφίζετε και δεσμεύετε την χώρα και νομίζετε ότι είναι σενάρια. Είναι η δραματική πραγματικότητα που ζούμε και όχι σενάρια. Ο πρωθυπουργός ψευδόμενος μας είπε ότι είναι εξασφαλισμένα αυτά από την  υπεραπόδοση και πριν αλέκτωρ λαλήσει 3 διαψεύστηκε».

«Εμείς στα επικοινωνιακά παιχνίδια Τσίπρα δεν μετέχουμε. Είναι δικές σας οι ευθύνες τα προβλήματα και η ευθύνη διακυβέρνησης. Δεν θα μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε στο τέλος.

Παίρνοντας τον λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχθηκε πλεονάσματα για 10 χρόνια. Η ΝΔ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το κείμενο είναι έκθεση συμμόρφωσης της κομισιόν που το λέει πράγματι για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία. Ομως υπάρχουν και εκθέσεις ΔΝΤ για 1,5% πλεονάσματα. Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση και δεν τα υπογράφει»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κώστας Τζαβάρας ανταπάντησε πως «είχαμε την απαίτηση από την κυβέρνηση σήμερα να έχουμε το κείμενο που τελικά υπογράφηκε από τη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πηγαίνει και υπογράφει και δεσμεύει τη χώρα και στο εσωτερικό έρχεται και λέει ότι είναι σενάρια. Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι φαντασία; Αποφασίστε. Συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα. Ερχετε σήμερα ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το κύρος της Βουλής για να εξοπλίσει την απρονοησία του. Αυτό δεν θα το έχει από εμάς».

Επανερχόμενη η κυρία Τζούφη είπε για την τροπολογία και την στάση της ΝΔ πως «όταν η Κομισιόν δεν καταγγέλλει την Αθήνα αλλά κρατά αποστάσεις από τους σκληρούς του Βερολίνου και ο αρμόδιος επίτροπος λεει ότι η κυβέρνηση δεν παραβίασε τους κανόνες εσείς γιατί είστε αντίθετοι  με το δικαίωμα της κυβέρνησης και της Βουλής να νομοθετεί για το συμφέρον των πολιτών;».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση