HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Πούτιν – Άμπε με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Συνάντηση Πούτιν – Άμπε με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων

Ιαπωνία-Ρωσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται σήμερα σε θέρετρο ιαματικών λουτρών στην Ιαπωνία, με ζητούμενο την επίλυση του προβλήματος εδαφικών διεκδικήσεων που έχει εμποδίσει τις δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης, για τον επίσημο τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα υπογράψουν αριθμό συμφωνιών για την οικονομική συνεργασία τους, σε τομείς από την ιατρική τεχνολογία μέχρι την ενέργεια. Ωστόσο το επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος εντοπίζεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με τα νησιά του δυτικού Ειρηνικού που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις, στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναγκάζοντας 17.000 Ιάπωνες να τα εγκαταλείψουν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στο Ναγκάτο, στην εκλογική περιφέρεια του Άμπε, στα νότια της Ιαπωνίας, ενώ οι συναντήσεις θα επαναληφθούν αύριο στο Τόκιο.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Ναγκάτο, με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών, ενώ μία επιγραφή καλωσορίσματος με ζωγραφισμένους τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν χειραψία γράφει: «Μία νέα αρχή από το Ναγκάτο».

Ο Άμπε υποστηρίζει την επίλυση της εδαφικής διεκδίκησης των νησιών, τόσο για λόγους προσωπικού πολιτικού συμβολισμού, όσο και για λόγους διπλωματικής και γεωπολιτικής πρακτικής, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Ρωσία, ως γεωπολιτικό αντίβαρο στην περιφερειακή και διεθνή αναβάθμιση της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση