HomeHL-9«Βροχή» τα ραβασάκια για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων -Ποιους αφορά

«Βροχή» τα ραβασάκια για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων -Ποιους αφορά

Τρέχουν να σώσουν τις βαριές υποθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν εν έτει 2016 δεν έχει «επιτευχθεί» ακόμα η πλήρης μηχανογράφηση των εφοριών και εξακολουθούν να στοιβάζονται σε φοριαμούς και αποθήκες φάκελοι με χειρόγραφα, τότε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι μένουν σε εκκρεμότητα και κινδυνεύουν με παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας ακινήτων χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς πόσα χάνει το Δημόσιο.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο δόθηκε για έναν ακόμα χρόνο παράταση στις σοβαρές κατά τεκμήριο υποθέσεις (λίστες, φάκελοι που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ), αλλά και στις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς περιπτώσεις φορολογίας κεφαλαίου, οι περισσότερες εκ των οποίων πήγαιναν «καρφί» για παραγραφή λόγω του απίστευτου όγκου δουλειάς.

Οι μόνες που θα σώζονταν ήταν οι υποθέσεις που θα έπαιρναν υψηλή διαβάθμιση και θα εκδίδονταν εντολές ελέγχου ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνει ανάσα ενός ακόμα έτους, αλλά ήδη η ΓΓΔΕ έχει εκδώσει εγκύκλιο που ζητά να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία έτσι ώστε να μη φτάσουμε πάλι στο παρά 5΄ και ψάχνουμε ποιος φταίει που παραγράφηκαν υποθέσεις.

Τι έρχεται λίαν συντόμως; Μπαράζ φύλλων ελέγχου, κατ’ αρχάς για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), υψηλής σπουδαιότητας, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, πιάνουν… αράχνες στις εφορίες. Πώς θα γίνει το ξεκαθάρισμα; Με μπούσουλα αντίστοιχη εγκύκλιο του 2013 που ορίζει ως σοβαρές τις εξής περιπτώσεις:

Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ

Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου

Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε

Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης ια του άρθρου 23 του ν.2459/1997 (οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει το Δημόσιο με ποσοστό 50% και άνω)

Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων, επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμη έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις που θα πάρουν… ραβασάκι ελέγχου, θα παραμείνουν ανοικτές ως το τέλος του 2019.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση