HomeHL-9Το υπ. Εργασίας βάζει χαράτσι σε δημοσίους υπαλλήλους αλλά… απαλλάσσει τον εαυτό του

Το υπ. Εργασίας βάζει χαράτσι σε δημοσίους υπαλλήλους αλλά… απαλλάσσει τον εαυτό του

Βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μείωση έως 20 ευρώ το μήνα θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις καθαρές αποδοχές τους από 1/1/2017 καθώς η εισφορά 20% (εργοδότης +εργαζόμενος) θα ισχύσει για πρώτη φορά και στο δημόσιο ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των κρατήσεων. Στην πράξη, ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις καθώς και η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τον φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο το κράτος που παίζει για πρώτη φορά το ρόλο του εργοδότη καλείται με το νόμο Κατρούγκαλου να πληρώσει εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Φρόντισε, όμως, να επιφυλάξει ευνοϊκότερη μεταχείριση για το ίδιο, προβλέποντας περίοδο χάριτος 4 ετών.

Ειδικότερα κάνοντας χρήση της παραγράφου 4 του άρθρου 38 του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπει τη δυνατότητα μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2020, η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες ορίζει πως το κράτος σαν εργοδότης θα καταβάλλει ως εισφορές:

– το 2017 το 3,33% των εκάστοτε συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ)

– το 2018 το 6,67% (η επιβάρυνση ανέρχεται σε 611 εκατ.)

– το 2019 το 10% (επιβάρυνση 905 εκατ.)

– από το 2020 το 13,33% ( επιβάρυνση 1.18 δισ.)

Από την άλλη πλευρά οι δημόσιοι υπάλληλοι (τακτικοί και μετακλητοί του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αιρετοί, ιερείς, ένστολοι Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος), θα καταβάλουν 6,67% όπως όλοι οι μισθωτοί.

Με το νέο σύστημα, όμως, οι κρατήσεις θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνει σήμερα ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 όπως ίσχυε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, ειδικότερα οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, θα δουν μικρές μειώσεις, πάνω από 20 ευρώ το μήνα στις καθαρές τους αποδοχές. Αντίθετα ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις είναι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ καθώς οι εισφορές τους θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες και θα κερδίσουν στο μηνιαίο καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έγινε από τον Ιούλιο του 2016 λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση