HomeHL-Greece«Στο στόμα του λύκου» Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου ενώ μαίνεται η μάχη με τους δανειστές

«Στο στόμα του λύκου» Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου ενώ μαίνεται η μάχη με τους δανειστές

Στο Βερολίνο ο υπ. Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η καλύτερη άμυνα είναι η… επίθεση στο Βερολίνο», σκέφτονται στην κυβέρνηση και επιχειρούν να το κάνουν πράξη καθώς, μετά τον ανελέητο «βομβαρδισμό» που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από τους δανειστές και εν μέσω των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται χωρίς προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος «δραπετεύει» σήμερα για τη γερμανική πρωτεύουσα, παίρνοντας μαζί του την υπουργό Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου για να ξεφύγει από τα «πυρά» των θεσμών και να παίξει «εντός έδρας» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας διάλεξη και συνέντευξη Τύπου στο μαρξιστικό Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπρουγκ».

Αν στην ατζέντα δεν υπάρχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, συνεργάτες του κυρίου Τσακαλώτου δεν απέκλειαν και να προκύψει, αν και την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, μεταβαίνει στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Στο οικονομικό επιτελείο, όμως φοβούνται, και περαιρέρω κλιμάκωση των πιέσεων από τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν του κύριου Γιούνκερ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί απέδειξαν και χθες, Τετάρτη, ότι παραμένουν οι μόνοι σταθεροί διεθνείς σύμμαχοι της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια -την ώρα μάλιστα που άλλοι υποστηρικτές της όπως οι κύριοι Ομπάμα, Ρέντσι και Ολάντ αποχωρούν από το προσκήνιο χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην διαπραγμάτευση.

Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και η αναστολή της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (για την οποία πάντως δεν έχει κατατεθεί ακόμα σχετική τροπολογία) δεν αποτελεί πρόβλημα και υποστηρίζουν πως θα δοθούν εξηγήσεις στους δανειστές που θα οδηγήσουν σε απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη όμως, ο εκπρόσωπος του πρόεδρου Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα διαπιστώνουν ότι οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ παραμένουν ορθάνοικτα τα δημοσιονομικά μέτρα 4,5-5 δισ. ευρώ και οι ανατροπές στα εργασιακά, σήμερα οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για το συνταξιοδοτικό -ερήμην των κ.κ. Τσακαλώτου και Αχτστιόγλου- για τα ενεργειακά με τον υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, για την απελευθέρωση στην αγορά προϊόντων με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά επίσης για τα θέματα Δικαιοσύνης και τον εξωδικαστικό Συμιβασμό.

Ειδικά αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, παρέμεναν και χθες αρκετά ζητήματα ανοικτά, όπως το «κούρεμα» στις οφειλές που προέρχονται από ΦΠΑ και από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Στόχος είναι να ενταχθεί στο μηχανισμό ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων χωρίς όμως να υπάρξει απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Όπως έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, στόχος είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όσες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να πληρώνουν ώστε το δημόσιο να εισπράξει τουλάχιστον όσα θα αποκόμιζε και εάν αυτές οδηγούνταν τελικά σε πτώχευση.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση