HomeΚΟΣΜΟΣΑυστρία: Η ανεργία στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής

Αυστρία: Η ανεργία στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής

Θα δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή της αγοράς εργασίας στα επίπεδα του παρελθόντος (σ.σ. όταν δηλαδή η χώρα πριν μερικά χρόνια, με ένα 3%, είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη), τόνισε ο μελλοντικός νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, μετά την πρώτη άτυπη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το ζήτημα της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών διαβεβαίωσε πως με μία ενεργή πολιτική στην αγορά εργασίας, επενδύσεις και επιδοτήσεις σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις , η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και (συντηρητικού) Λαικού Κόμματος θα λάβει μέσα στους επόμενους μήνες ανάλογα μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας.

Στις σύντομες δηλώσεις του ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν δεν θέλησε να πάρει θέση στο «βέτο» που πρόβαλε κατά τις χθεσινές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατά της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με την Τουρκία.

Οπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή θα αποφύγει τέτοιους σχολιασμούς, καθώς δεν είναι ακόμη ομοσπονδιακός πρόεδρος, αλλά προσεχώς θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών.

Της στάσης της Αυστρίας στο θέμα της Τουρκίας υπεραμύνθηκε στις δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, όπως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, έχει ζητήσει και ο ίδιος επίσης επανειλημμένα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είναι ο όγδοος στη σειρά ομοσπονδιακός πρόεδρος της μεταπολεμικής Αυστρίας και ο πρώτος οικολόγος που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης, πρόκειται να ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

Ο 72 χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων, Βαν ντερ Μπέλεν, ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,8%, έναντι 46,2% του αντιπάλου του και υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του υπαρχηγού του κόμματος και ως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου ομοσπονδιακού προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και ο προεδρικός θώκος παραμένει για έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης — ελέω ακροδεξιάς — του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου στις 26 Ιανουαρίου, θα κλείσει ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 — με το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών, που η ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα — με τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.

Γεγονός είναι ότι το αποτέλεσμα του επαναληπτικού και τελευταίου γύρου τους έφερε αισθήματα ανακούφισης στην Ευρώπη καθώς απέτρεψε την εκλογή ενός ακροδεξιού υποψήφιου για πρώτη φορά μεταπολεμικά, στο ύπατο αξίωμα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση