Τα Ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την νησιωτικότητα αλλά και παράλληλα το μεγάλο θέμα ότι πρέπει να υπάρχει η συνεχής συγκοινωνία μεταξύ των περιοχών των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους συναδέλφους  του Περιφερειάρχες των Νησιωτικών περιοχών και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με θέμα την εδαφική συνοχή και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

1

Για το θέμα των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι, δεχόμαστε τα αιτήματα των ναυτεργατών, όμως έχει  το δίκιο του και ο Κρητικός λαός, οι πολίτες των νησιών, να μπορούν να μετακινούνται, να μεταφέρονται προϊόντα, να υπάρχει η συγκοινωνία, και για αυτό στη σύσκεψη εκφράσαμε την αγωνία μας. Μάλιστα και σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης προς τον κ. Κουρουμπλή την περίοδο της απεργίας της ΠΝΟ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου με τη δρομολόγηση πλοίου στα μεγάλα λιμάνια της Κρήτης σε Ηράκλειο και Σούδα.

2

Στη σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Κουρουμπλή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης «εκφράσαμε όλοι την αγωνία μας γιατί διαφορετική είναι η Κρήτη διαφορετικά τα νησιά του Β. Αιγαίου, του Ν. Αιγαίου των Ιονίων. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια κεντρική πολιτική για την νησιωτικότητα και επίσης να δούμε αν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα χρηματοδοτικό «εργαλείο» από πλευράς Ε.Ε. ενώνοντας τις δυνάμεις μας μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Ευρώπης».

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης όπως ανέφερε, έθεσε στη σύσκεψη όλες τις ενέργειες-παρεμβάσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα  για τις νησιωτικές περιοχές μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι  «υπάρχει και το μεταφορικό ισοδύμανο το οποίο δεν έχει αναδειχθεί καθόλου. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη τιμή στη μετακίνηση ενός πολίτη από την Αθήνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, και άλλες τιμές, πολύ υψηλότερες, για τους πολίτες των νησιωτικών περιοχών που πρέπει να ταξιδέψουν σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση