HomeΚΡΗΤΗΕπανέρχονται οι φοιτητές στην κινητοποίηση για τις μεταφορές με τα αστικά ΚΤΕΛ

Επανέρχονται οι φοιτητές στην κινητοποίηση για τις μεταφορές με τα αστικά ΚΤΕΛ

Ανακοίνωση της Φοιτητικής Αντιϊεραρχικής Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της μετακίνησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης με την αστική συγκοινωνία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μείζον ζήτημα της φοιτητικής κοινότητας. Προσφάτως, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη κινητοποίηση φοιτητών, για την οποία υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά της πρυτανικής αρχής.

Η Φοιτητική Αντιϊεραρχική Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της, απαντώντας στην ουσία στους ισχυρισμούς της πρυτανικής αρχής αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στα τοπικά μέσα την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρυτανεία για τον αγώνα που γίνεται προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταφορών για τους φοιτητές, αλλά και για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και όλους όσους έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ στην πόλη του Ηρακλείου. Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων που θέλουν να παίξουν οι πρυτανικές αρχές. Ωστόσο επειδή κατηγορηθήκαμε ευθέως για όλα τα «δεινά» που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις αυτές, οφείλουμε μια απάντηση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο αλλά και τα ψέματα που με τόση ελαφρότητα αλλά και επίγνωση διατυπώνονται.

Για τις κινητοποιήσεις

Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις γίνονται από τον Συντονισμό για τις Αστικές Μεταφορές αλλά και από κόσμο ο οποίος είναι παρόν σ’ αυτές και αυθόρμητα τις στηρίζει. Η ανοιχτή αυτή συνέλευση παίρνει τις αποφάσεις για τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αδιαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τα μέλη της Φοιτητικής Αντιϊεραρχικής Πρωτοβουλίας για τον Αυτόνομο Συνδικαλισμό συμμετέχουν στη συνέλευση αυτή ισότιμα και δεν αποτελούν παρά μικρό κομμάτι της σύστασης της. Η δημιουργία τόσο της Πρωτοβουλίας για τον Αυτόνομο Φοιτητικό Συνδικαλισμό όσο και του Συντονισμού για τις Αστικές Μεταφορές, αποτελούν απόδειξη της αναποτελεσματικότητας που έχουν εδώ και καιρό επιδείξει οι «δημοκρατικοί φοιτητικοί σύλλογοι». Τα τυποποιημένα πλαίσια των δ.σ. και οι μικροπολιτικές παραταξιακές επιδιώξεις είναι κάτι που δε μας αφορά ούτε στο ελάχιστο. Επομένως, δε μας ενδιαφέρει ούτε η θεσμική απομόνωση των πράξεών μας από όσους λειτουργούν με τέτοιες λογικές. Όλα αυτά τα λέμε φυσικά για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και δεν απευθυνόμαστε στον κύριο Πρύτανη. Ο κύριος Πρύτανης γνωρίζει πολύ καλά την ύπαρξη του Συντονισμού αυτού, αφού προηγήθηκε κινητοποίησή του στην Πρυτανεία στις 30/11, ημέρα Τετάρτη.

Για τον βανδαλισμό της εγκυρότητας και της ακρίβειας του λόγου

Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε την ανακοίνωση της πρυτανείας  και συνεχίζουμε να μη βλέπουμε κάποια αναφορά στην παραπάνω διαμαρτυρία, στην οποία όλως τυχαίως καταθέσαμε εγγράφως και τα αιτήματά μας. Μήπως ο κύριος Πρύτανης ξέχασε; Μήπως δεν έδωσε και τόση σημασία; Όπως και να’χει, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 8/12, τα αιτήματα αυτά ήταν πολύ σαφή και συγκεκριμένα: αφενός να βρει κρατικό κονδύλι για τη μείωση της τιμής των μηνιαίων καρτών και εισιτηρίων κι αφετέρου, αν αυτή η αναζήτηση αποβεί άκαρπη, να δηλώσει δημόσια πως αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της Τρίτης 6/12, όπου με εντολή της διοίκησης των ΚΤΕΛ τέσσερα λεωφορεία παρέμειναν ακινητοποιημένα στη στάση του Πανεπιστημίου, έσκασε μύτη και ο Πρύτανης. Φυσικά δε φάνηκε καθόλου εξοργισμένος και με ένα πλατύ χαμόγελο μας διαβεβαίωσε ότι είναι περαστικός και ότι «ψάχνει κονδύλι». Αυτή η ξέγνοιαστη στάση καθόλου δεν μας εκπλήσσει, καθώς κύρια προτεραιότητά του, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος προφορικά, αποτελεί η διαφύλαξη του «brand name» του ιδρύματος. Καθ’ότι όμως τα γραπτά είναι αυτά που μένουν, φροντίζει στις έγγραφες δηλώσεις του να μεριμνεί «πρωτογενώς για την μείωση των εξόδων των φοιτητών του που σπουδάζουν σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή»

Εδώ παράγεται μια αντίφαση λόγων και πράξεων, την οποία η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει. Ως μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, με συγκεκριμένες θέσεις πάνω στη διαχείρηση του Κεφαλαίου και της εργασίας, ο κύριος Πρύτανης ουσιαστικά προσπαθεί να υλοποιήσει την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο πανεπιστημίου. Αυτό όπως είναι αναμενόμενο οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και κάνει εξόφθαλμη την αντιπαράθεση συμφερόντων μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν πέσαμε λοιπόν από τα σύννεφα όταν η Πρυτανεία επιχείρησε να μας συκοφαντήσει, μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης για την ταλαιπωρία που υπέστησαν όσοι μετακινούνταν την ώρα της κινητοποίησης από τον πρόεδρο της εταιρείας των ΚΤΕΛ και πολιτικό του σύμμαχο στη ΝΔ, Καλλέργο Βουλγαράκη, σε εμάς. Η προαναφερθείσα ανακοίνωση αποτελεί ένα έπος ανακρίβειας, όπου ελαφρά τη καρδία χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις όπως «κατάσταση περίπου ομηρείας», «βανδαλισμούς», «υβριστικά συνθήματα» και «βία λεκτική ή σωματική» που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Για το εκκωφαντικό άρθρο αθηναϊκής εφημερίδας

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αμέσως μετά την ανεπανόρθωτη έκθεσή του στην Πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω του Δελτίου Τύπου της 8/12, ο κ. Πρύτανης συνέχισε αμετανόητος να κάνει παραπλανητικές και εκβιαστικές δηλώσεις, αυτή τη φορά εθνικού βεληνεκούς, στην εφημερίδα «Καθημερινή». Στα πλαίσια της «επίλυσης των προβλημάτων ή έστω της ελαχιστοποίησής τους σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης», ο κ. Ζώρας με πρωτοφανή επιπολαιότητα επικαλείται όχι μόνο τις κάρτες δωρεάν απεριορίστων διαδρομών (73 φοιτητές του ΠΚ στον αριθμό, χάριν στρογγυλοποίησης 100), αλλά και τα τρία δρομολόγια τη μέρα με ένα βανάκι του πανεπιστημίου, που παραχωρήθηκε μετά από πιέσεις των φοιτητών των εστιών. Επιχειρώντας να εξολοθρεύσει και το τελευταίο ίχνος λογικής που έχει απομείνει στον αναγνώστη των ανακοινώσεών του, ο κ. Πρύτανης έχει το θράσος να μιλάει για μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας, από 70 ευρώ για όλους σε 45 ευρώ για τους φοιτητές. Προς αποκατάστασιν της παρανόησης που πιθανόν δημιουργούν τέτοιου τύπου δηλώσεις, θεωρούμε απαραίτητο να σημειώσουμε τα εξής δεδομένα: πρώτον, το μηνιαίο κόστος της μετακίνησης κάθε φοιτητή που μεταβαίνει στη σχολή του και τις 5 εργάσιμες μέρες της εβδομάδας ανέρχεται στα 32 ευρώ, δηλαδή 13 ευρώ λιγότερο από το κόστος της μηνιαίας κάρτας και δεύτερον, η τελευταία μεταβολή που πραγματοποιήθηκε επί του κόστους της μηνιαίας κάρτας ήταν η αύξησή του από τα 40 στα 45 ευρώ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Παρά το γεγονός ότι το παρόν κείμενο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην αποδόμηση των ψεμάτων και των ανακριβειών που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο λόγο του κ. Ζώρα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το εξής. Ο κ. Πρύτανης πράγματι μεριμνεί για την άθληση των φοιτητών 2 ,και ιδιαίτερα όσων μένουν στις φοιτητικές εστίες, οι οποίοι είτε λόγω της έλλειψης δρομολογίων το βράδυ είτε επειδή δεν έχουν ή δεν θέλουν να διαθέσουν τα χρήματά τους σε ένα ακόμα εισιτήριο, αναγκάζονται να περπατάνε για τουλάχιστον 45 λεπτά για να μεταβούν από την Κνωσσό (τοποθεσία εστιών) στο Κέντρο του Ηρακλείου και το αντίστροφο.

Πέρα όμως από την εγκυρότητα του «ορθού λόγου» του κ. Ζώρα, δεν μπορούμε να μην κάνουμε ειδική μνεία και στην απειλή, που πλανάται στο ίδιο άρθρο, για επέμβαση της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Όση δικολαβία και αν χρησιμοποίησε για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, η εικόνα παραμένει η ίδια.

Η διασφάλιση της έννομης τάξης χρησιμοποιείται αιώνες τώρα σαν πρόσχημα για την παρεμπόδιση της επανοικειοποίησης βασικών αγαθών από τα πλέον βαλλόμενα κοινωνικά στρώματα. Η ανάγκη για δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές είναι για μας αναπόσπαστο κομμάτι της διάθεσης των μετακινήσεων ως ένα αγαθό για όλη την κοινωνία, όπως (θα όφειλαν να είναι) το νερό, η τροφή, η στέγη, η ιατρική περίθαλψη. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι απειλές αυτού του είδους δεν μας φοβίζουν , αλλά αντίθετα μας συσπειρώνουν στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας.

Όσον αφορά, τώρα, στη δημοσιογραφική δεινότητα του αρθρογράφου της «Κ», αυτή συνοψίζεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, η οποία απεικονίζει αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όχι δηλαδή κάποιον πανεπιστημιακό χώρο και δη του Π.Κ.

Για τον ακαδημαϊσμό

Είναι ξεκάθαρο πως γενικά στο Πανεπιστήμιο, και ειδικά στο Π.Κ. προωθείται ο ακαδημαϊσμός ως ιδεολογία. Αυτό σπεύδουν να μας το υπενθυμίσουν οι πρυτανικές αρχές επικαλούμενες κάποιες φανταστικές ακαδημαϊκές αξίες, που μάλιστα δεν παραθέτουν πουθενά. Στις αξίες αυτές δε χωρά η οποιαδήποτε διεκδίκηση

φοιτητών στη βάση των αναγκών τους, ιδιαίτερα όταν είναι αδιαμεσολάβητη και εξωθεσμική. Αφαιρετικά τέτοιες κινητοποιήσεις εντάσσονται στα πλαίσια της «Βίας». Αυτός ο επιλεκτικός πασιφισμός του ακαδημαϊσμού φυσικά έχει και κάποια όρια. Ως εκ τούτου, η απλήρωτη εργασία, τα ελαστικά ωράρια, η επισφάλεια και η αδυναμία μετακίνησης στους χώρους του Πανεπιστημίου είναι σύμφυτες με τις ακαδημαϊκές αξίες και αυτό δε φαίνεται να θίγει κανέναν απ’ όσους τις προασπίζονται. Όμως για εμάς τα παραπάνω ήταν, είναι και θα είναι καθημερινότητα. Έχουμε σταματήσει από καιρό λοιπόν να τρέφουμε αυταπάτες για το ότι

είμαστε κάποιοι μεγάλοι επιστήμονες που καλούμαστε να προασπίσουμε κάποιες αφηρημένες ακαδημαϊκές αξίες. Σε αντίθεση με τον κύριο Πρύτανη, καμία παραταξιακή προσδοκία δεν κατευθύνει τις πράξεις μας. Αν κάτι γέννησε τις κινητοποιήσεις αυτές είναι η ανάγκη για κάλυψη των βασικών μας αναγκών.

Στα πλαίσια της συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας, αντιλαμβανόμαστε και δεχόμαστε πλήρως την απειλή που μας θέτουν οι Πρυτανικές Αρχές και δηλώνουμε πως και μεις με τη σειρά μας θα απαντήσουμε με όλα εκείνα τα μέσα που μας παρέχει η συλλογική μνήμη και οργάνωση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση