HomeHL-GreeceΤσίπρας: «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το πού θα δώσουμε τα πλεονάσματα»

Τσίπρας: «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το πού θα δώσουμε τα πλεονάσματα»

Συνεχίζει την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυμα στους δανειστές, μετά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών για τις εξαγγελίες του πως «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα», έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση του ΔΝΤ, αλλά και κατά του Πολ Τόμσεν με αφορμή το ύψος των πλεονασμάτων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το στέλεχος του ΔΝΤ «ανόητο».

Είπε χαρακτηριστικά: «Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς» και πρόσθεσε «τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση ενώ θα έχουμε ανάπτυξη. Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Ισως να έχουν κάνει διακοπές στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Δεν έχουν πάει χειμώνα σε ακριτικό νησί. Πολλές φορές πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. Θέλω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής. Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Η Ελλάδα είναι μια χώρα νησιωτική, είναι ιδιαιτερότητα και πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έννοια μας και τη στήριξή μας που τους θυμόμαστε οι στεριανοί τα καλοκαίρια.

Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες, βρίσκονται στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα κατοικούν στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι δίπλα σας.

Θέλω να σας εκμυστηρευτώ και κάτι ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα τον Καμμένο στο πανηγύρι της Παναγίας σε ένα πανηγύρι που όλο το νησί σε μια αυλή μοίραζαν κρέας και πατάτες βραστές και θυμάμαι ότι ήταν εκεί ο Πάνος Καμμένος πολιτευτής της Δεξιάς εγώ από τότε ήμουν στην αριστερά θεωρούσα ότι είναι μπούλης.

Μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ζεστός άνθρωπος και έπιανε κουβέντα σε όλα τα τραπέζια και το σχολίασα στη γυναίκα μου που ήμασταν από τότε μαζί. Είναι ένας άνθρωπος που είναι έξω καρδιά.

Πιστεύω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι.

Προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες και τα μέτρα που ήταν βαριά και αναγκαστήκαμε να τα κρατήσουμε μέχρι να βγούμε από την επιτροπεία.

Είχαμε έγνοια πάντα τους πιο αδύναμους

Αυτό το διάστημα παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και των ανασφάλιστων.

Δρομολογούμε την κάλυψη 5.000 κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Και βεβαίως όπως γνωρίζετε πήραμε μια απόφαση όταν είδαμε ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων από την εξέταση την εξονυχιστική των ληστών καταφέραμε να εξοικονομήσουμε πάνω από το στόχο του προγράμματος αποφασίσαμε αυτά τα έσοδα θα τα δαπανήσουμε τώρα πριν τελειώσει αυτή τη χρονιά για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Αυτούς που την τελευταία πενταετία είδαμε τα εισοδήματά τους να λεηλατούνται.

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορούσαν να υπάρξουν ποτέ πολιτικοί που αντί να χαιρετήσουν αυτή την επιλογή ύψωσαν φωνή κατηγορίας. Μα πώς είναι δυνατό κινδυνεύουμε να εκνευρίσετε τους δανειστές.

Εμείς λοιπόν θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων δεν θα ρωτήσουμε κανέναν σε ποιον θα τα δώσουμε.

Και τώρα βρίσκομαι εδώ απέναντί σας ενόσω γνωρίζετε ότι μέσα από αυτές τις εξαγγελίες αποφασίσαμε και κάτι ακόμη για το οποίο είχαμε και ηθική υποχρέωση.

Να δώσουμε μικρή ανταπόδοση, έστω ελάχιστη στους πολίτες που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης γιατί τα νησιά μας σηκώνουν το βάρος όλης της Ευρώπη.

Τα νησιά από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ γιατί σηκώνουν όλο το βάρος της Ευρώπης πρόκειται για τα νησιά βορείου Αιγαίου και όλα τα Δωδεκάνησα που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας που έχουμε χρέος να τα στηρίξουμε και έχουμε χρέος να κάνουμε τους πολίτες των νησιών αυτών να αισθάνονται ασφαλείς.

Είπα στο δημαρχείο ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη χώρα της ΕΕ. Εξαιτίας της θέσης της έχει όλες τις ευλογίες και τους κινδύνους μαζί.

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, με εκπληκτικό κλίμα, με σημαντικές ενεργειακές πηγές, αλλά και μια χώρα που ανέκαθεν ήταν μήλον της έριδος εξαιτίας της θέσης της και τώρα αποτελεί την τελευταία νησίδα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Οφείλουμε να έχουμε υπόψη ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας, τα νησιά, πρέπει να έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία και αξία γιατί αυτός ο χώρος έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης κτλ.

Ακούω διάφορους τεχνοκράτες ανόητους που μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό και μας έλεγαν από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση.

Έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις και τώρα που έχουμε ήπια προσαρμογή κάνουν τις αντίθετες προβλέψεις.

Και έρχονται αυτοί που επέβαλαν κάποια στιγμή αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά χωρίς να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί, ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό νησί το χειμώνα όπου οι άνθρωποι φοβούνται και να αρρωστήσουν.

Και όταν τα νησιά έχουν στέρηση και γιατρού.

Η Ελλάδα βεβαίως είναι χώρα της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύεις που απορρέουν από το πρόγραμμα

οι νησιώτες αποτελούν βασικό συστατικό της κοινωνικής συνοχής.

Απευθυνόμενος στους νησιώτες όλης της χώρας έχοντας επεξεργαστεί με τους υπουργούς ένα πλαίσιο, συνολικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδας που έχουν σαν στόχο να παραμείνουν όλοι στα πολύ μικρά νησιά.

Μέτρα που έχουν στόχο την ανάπτυξη να διαμορφώσουν μια ευκολότερη διαβίωση και μια προοπτική αναπτυξιακή.

Τα νησιά διαθέτουν πόρους και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Στόχος είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα από πρόβλημα σε ευκαιρία ανάπτυξης.

Για την καταγραφή και επεξεργασία των προτάσεων των νησιών ενεργοποιείται το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ενώ προωθείται προς υπογραφή το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για τη διεκδίκηση ειδικού νησιωτικού προγράμματος συνοχής. Αυτό επιδιώκουμε να μπει στην ατζέντα της επόμενης προεδρίας.

Τα τρία σημαντικά ζητήματα που θα αναφερθώ έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία τις μεταφορές και θα έλεγα είναι στρατηγικής σημασίας.

Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την ΕΕ.

Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας. Το πρώτο στάδιο είναι να γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα προχωράμε σε σύσταση επιστημονικής επιτροπή για να δημιουργηθεί συνδυαστική μετακίνηση, πλοία, αεροπλάνα, υδροπλάνα με στόχο οι μεταφορές να  κοστίζουν όσο στη στεριά και στα νησιά.

Στην παιδεία δώσαμε αγώνα να ανοίξουν τα σχολεία με καθηγητές και βιβλία, πλήρη από την πρώτη ημέρα ακόμη και στα πιο ακριτικά νησιά, όπως η Ερείκουσα στα Διαπόντεια νησιά. Και άνοιξαν εξαιτίας του ότι είχε γίνει προεργασία. Η προεργασία ήταν η εξής, ότι προχωρήσαμε σε προσλήψεις αναπληρωτών.

Σε ότι αφορά στον αθλητισμό ξεπαγώσαμε δύο έργα έγιναν τέσσερα έργα και υλοποιούνται και δρομολογούνται και άλλα.

Η υγεία είναι βασική προτεραιότητα για τα νησιά μας είναι η μεγάλη μας υποχρέωση να κάνουμε τους νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Για πολύ καιρό οι νησιώτες στερούνταν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017 η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα νησιά με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει κίνητρα έτσι ώστε η υπηρεσία στα νησιά να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση αλλά να δίνει στους γιατρούς προϋπηρεσία.

Παράλληλα δίνεται δυνατότητα σε οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής να υπηρετούν σε άγονες γραμμές έτσι ώστε να μην  υπάρχει νησί χωρίς γιατρό.

Υπάρχει το πρόβλημα της άμεσης μεταφοράς σε οργανωμένα νοσοκομεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο ταχύπλοα μέσα για τη διακομιδή ασθενών που θα καλύψουν πλήρως νησιωτικές περιοχές.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής που διασφαλίζει ασφαλή μετακίνηση.

Σε σύντομο διάστημα θα λειτουργήσει αντίστοιχο κέντρο και στη Μυτιλήνη.

Στο ίδιο πλαίσιο έχουμε προαναγγείλει προσλήψεις 100 ατόμων για πλήρωμα ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ζήτημα είναι και το θέμα του νερού.

Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση μονάδων αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Αυτό που χρειάζεστε είναι να νιώσετε ότι κάποιος είναι εδώ και σας νοιάζεται.

Στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά πρέπει να έρθει και η ανάπτυξη.Προχωράμε στην ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση