HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Πτωχευτικός κώδικας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριπλό στόχο έχει για την κυβέρνηση η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, οι δεκάδες διατάξεις του οποίου αποτελούν μέρος του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ.

Οι βασικοί του άξονες στοχεύουν:

Α) Σε restart του έντιμου επιχειρηματία που δεν τα πήγε καλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Β) Στη σύντμηση των προθεσμιών της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε για τις μεν βιώσιμες επιχειρήσεις να δίνεται η δυνατότητα επανεκκίνησης-διάσωσης, για τις δε μη βιώσιμες να κλείνει γρήγορα ο κύκλος τους.

Γ) Στην ενίσχυση της εξυγιαντικής λειτουργίας του πτωχευτικού δικαίου για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η δεύτερη ευκαιρία-απαλλαγή

Ο θεσμός της δεύτερης ευκαιρίας βασίζεται σε πρότυπα που εφαρμόζουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και προβλέπει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξαναμπεί στον στίβο της επιχειρηματικότητας εάν αποδείξει καλή πίστη και έλλειψη δόλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο επιχειρηματίας αφού υποβάλει τη σχετική αίτηση και μετά την παρέλευση δύο ετών από την κήρυξη της πτώχευσης, μπορεί να επιτύχει ακόμη και απόφαση που θα τον απαλλάσσει πλήρως από τον υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Το πτωχευτικό δικαστήριο οφείλει να αποφασίζει εντός 60 ημερών επί της αίτησης του οφειλέτη περί απαλλαγής και εφόσον τον κρίνει συγγνωστό, να τον απαλλάσσει πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών. Το εύρος της απαλλαγής θα ποικίλλει αναλόγως του τρόπου της περάτωσης της πτώχευσης.

Εάν η πτώχευση περατώνεται συνεπεία εκποιήσεως όλων των στοιχείων του ενεργητικού της, άρα με ένωση των πιστωτών ή με συνολική εκποίηση της επιχείρησης, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά το ποσό των απαιτήσεων των πιστωτών που μένει ανεξόφλητο με βάση τον πίνακα διανομής. Οταν η πτώχευση περατώνεται με παύση εργασιών λόγω ελλείψεως ενεργητικού, η πλήρης απαλλαγή του οφειλέτη θα συνεπάγεται την αδυναμία των πιστωτών να αναλαμβάνουν καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

Μέχρι πρότινος η πτωχευτική διαδικασία μπορεί να είχε ακόμη και 10ετή διάρκεια, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη όσο και για την οικονομία γενικότερα. Με το παρόν σχέδιο νόμου οι διαδικασίες απλοποιούνται και συντομεύουν καθώς:

  • Οι αρμοδιότητες του πτωχευτικού δικαστηρίου μπορούν να περνούν μόνο σε έναν εισηγητή ή και να περιορίζονται, αφού ακόμη και το δικαστήριο μπορεί να προτείνει άλλον, απλούστερο, τρόπο διεξαγωγής της πτωχευτικής διαδικασίας.
  • Δίδεται το δικαίωμα για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την εξυγίανση μίας υπερχρεωμένης επιχείρησης και στους πιστωτές, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν είναι συνεργάσιμος ο οφειλέτης. Αυτός ο περιορισμός κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου να αποφεύγονται καταχρηστικές συμπεριφορές από πλευράς πιστωτών και προσβολής από μέρους τους των περιουσιακών δικαιωμάτων των μετόχων.
  • Εάν ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών, οι πιστωτές μπορούν να υποβάλλουν προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης, ενώ εάν ο οφειλέτης δεν παρέχει στο δικαστήριο εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της εταιρείας, τιμωρείται.
  • Παρέχεται η δυνατότητα προστασίας της εταιρείας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με ασφαλιστικά μέτρα.
  • Καταργείται το προστάδιο του δικαστικού ανοίγματος, το οποίο ήταν ευάλωτο σε καταστρατηγήσεις.
  • Καταργείται η σύγκληση της συνέλευσης των πιστωτών για τη σύναψης συμφωνίας, καθώς κρίθηκε ότι έτυχε πενιχρής εφαρμογής στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά επιπλέον δυσχέραινε τη διαδικασία.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση