HomeHL-WorldΟ Άσαντ παίρνει πίσω το Χαλέπι: Ο στρατός στο 90% της πόλης

Ο Άσαντ παίρνει πίσω το Χαλέπι: Ο στρατός στο 90% της πόλης

«Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους», λέει το Παρατηρητήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αντάρτες αποσύρθηκαν σήμερα από άλλες έξι σημαντικές συνοικίες του Χαλεπίου έναντι της προέλασης του στρατού και διατηρούν τον έλεγχο μόνο σε έναν μικρό θύλακο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση των ανταρτών (…) η μάχη του Χαλεπίου φθάνει στο τέλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος διευκρίνισε πως οι αντάρτες έχουν αποσυρθεί από τη συνοικία Μπουστάνε αλ-Κασρ, μία από τις πιο οχυρωμένες, καθώς και από τη Φερντούς και την Καλασέ.

«Είναι πλέον ζήτημα χρόνου» το Χαλέπι να τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είπε, ενώ όπως μεταδίδει ο Guardian, το 90% της πόλης είναι στα χέρια του.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες, η Σουκάρι και η αλ-Μασάντ μαζί με μια χούφτα μικρών συνοικιών.

Στην αλ-Μασάντ μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι εκτοπισμένοι που διέφυγαν από τις περιοχές που έπεσαν στα χέρια του στρατού, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στα πεζοδρόμια ή σε στεγασμένους πάγκους μικρών μαγαζιών. Πολλοί πεινούν και δεν μπόρεσαν να φέρουν τίποτα μαζί τους.

Στις συνοικίες από τις οποίες αποσύρθηκαν οι αντάρτες «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Η υποχώρηση των ανταρτών από τις συνοικίες αυτές σημειώνεται λίγες ώρες μετά την πτώση των συνοικιών Σέιχ Σαΐντ και Σαλχίν στη διάρκεια του πρωινού.

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου, που είναι διαιρεμένο από το 2012, θα έδινε στο καθεστώς τη μεγαλύτερη νίκη του απέναντι στους αντάρτες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν ξανά την Παλμύρα!

Την ίδια ώρα πάντως που τα στρατεύματα του Άσαντ προελαύνουν στο Χαλέπι, η ιστορική Παλμύρα έπεσε ξανά στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν να την πολιορκούν, καθώς εκεί πλέον βρισκόταν πολύ μικρός αριθμός στρατευμάτων. Την κατέλαβαν το Σάββατο, όμως σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, είχαν κατορθώσει να τους απωθήσουν.

Εν τούτοις οι τζιχαντιστές επέμειναν και επανήλθαν, καταλαμβάνοντας εκ νέου την αρχαία πόλη την Κυριακή.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση