HomeHL-WorldΥπόθεση Ταπί: Οι κατηγορίες εναντίον μου υποκινούνται για πολιτικούς λόγους, λέει η Λαγκάρντ

Υπόθεση Ταπί: Οι κατηγορίες εναντίον μου υποκινούνται για πολιτικούς λόγους, λέει η Λαγκάρντ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η madame Λαγκάρντ για την πολύκροτη υπόθεση Ταπί, μία υπόθεση που σπιλώνει την εικόνα της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν καταδικαστεί, όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το πιθανότερο είναι ότι θα απειληθεί σοβαρά η θέση της στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η υπόθεση καταδιώκει την «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ από την εποχή που μετακινήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην ηγεσία του Ταμείου, το 2011.

Οι δικηγόροι της έκαναν πολλές προσπάθειες για να αποφύγει τη δίκη, μάταια όμως…

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, οι συνήγοροι της Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσουν σήμερα αναβολή, με το επιχείρημα ότι οι ύποπτοι που φέρεται να διέπραξαν την απάτη βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Το ΔΝΤ έσπευσε να επαναλάβει την στήριξή του προς την κυρία Λαγκάρντ η οποία κατηγορείται για αμέλεια στο τρόπο διαχείρισης δημοσίων πόρων.

Ως υπουργός αποδέχτηκε την καταβολή του ποσού του 405 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που διεκδικούσε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απάτης από την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η τράπεζα τον ενθάρρυνε να πουλήσει το μερίδιο που κατείχε στη γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών Adidas, για ποσό μικρότερο από ότι άξιζε.

Το γαλλικό κράτος είχε αρχικά απορρίψει τους ισχυρισμούς Ταπί και το αίτημα του, όμως άλλαξε στάση όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί τη προεδρία, συμφωνώντας να πάει το θέμα σε διακανονισμό.

Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη ως επιβράβευση προς τον Ταπί, επειδή ο γνωστός Σοσιαλιστής επιχειρηματίας στήριξε ένθερμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί.

Τελικά, όμως, η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης με γαλλικό δικαστήριο να ακυρώνει τη διαιτησία και να δίνει εντολή στον επιχειρηματία να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από το Δημόσιο.

Ο κύριος Ταπί αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης σε ποινικό επίπεδο.

Νομικές διαδικασίες κινήθηκαν επίσης και κατά μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου. Ανάμεσα τους και η κυρία Λαγκάρντ, η οποία ως τότε υπουργός Οικονομικών, κατηγορείται για αμέλεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και οικονομικό πρόστιμο.

Το θέμα είναι τι θα σημάνει τυχόν καταδίκη της για τη δυνατότητα της να παραμείνει στην ηγεσία του ΔΝΤ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εναντίον της κυρίας Λαγκάρντ εκκρεμούσε, το συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε, τον περασμένο Φεβρουάριο, την παραμονή της στο εν λόγω αξίωμα για μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Η ίδια επιμένει ότι οι κατηγορίες εναντίον της υποκινούνται για πολιτικούς λόγους (που ξεκίνησαν από την επανεμφάνιση του Νικολά Σαρκοζί στη πολιτική σκηνή) και ότι τελικά θα αθωωθεί.

Η δίκη της αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Το ειδικό δικαστήριο το οποίο θα εκδικάσει την υπόθεσή της, συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστικούς και έξι κοινοβουλευτικούς, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Αν κριθεί ένοχη για αμέλεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, η Λαγκάρντ μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. «Είναι σίγουρη ότι θα αθωωθεί, αλλά αυτή η δαμόκλειος σπάθη από πάνω της είναι μια πραγματική ενόχληση», αναφέρει άνθρωπος του περιβάλλοντος της από το Παρίσι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση