HomeHL-CultureΧορευτική Κρητική παράδοση με οδηγό τον Καζαντζάκη

Χορευτική Κρητική παράδοση με οδηγό τον Καζαντζάκη

Από τους τεχνίτες αδελφούς Μεγαλακάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία πρωτότυπη παράσταση κρητικών χορών με υψηλή δεξιοτεχνία, πάθος, ανάταση ψυχής και αυθεντικής κρητικής λεβεντιάς, παρουσιάζουν οι τεχνίτες του Κρητικού χορού, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της σκέψης και του χαρακτήρα των αδερφών Μεγαλακάκη, που επιφυλάσσουν στο κοινό εκπλήξεις από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη, από τη μουσική σκηνή  «Μεθοδία» στον Βοτανικό.

Στην συγκεκριμένη παράσταση με τίτλο «Να ζητάς το αδύνατο και το θαύμα θα γενεί», τα λόγια του μεγάλου κρητικού στοχαστή, θα μετουσιωθούν σε χορευτική κίνηση. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εκρηκτικό.

«Για εμάς η παράσταση αυτή είναι μία επανάσταση πολιτισμού, μία επίθεση στην δημιουργία και μία μάχη με ότι μας διχάζει και σε ότι μας οπισθοδρομεί» σημειώνουν οι ερευνητές, δάσκαλοι κρητικών χορών και δίδυμα αδέρφια, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης.

Στις παραστάσεις τους στη «Μεθοδία» θα έχουν στο πλευρό τους επίλεκτους και σπουδαίους χορευτές τους οποίους εκπαιδεύουν πολλά χρόνια καθώς και τον ταλαντούχο νέο μουσικό Ανδρέα Γεωργιλάκη με τους συνεργάτες του.

Ο θεατής παρακολουθεί τους χορευτές σε απόσταση αναπνοής, γεγονός το οποίο δημιουργεί μία ατμόσφαιρα συγκίνησης και κεφιού.

Οι χορευτές εκφράζουν, μέσα από την δική τους ψυχοσύνθεση τους χορούς της Κρήτης. Έτσι ο θεατής συμμετέχει στο ταξίδι της ψυχής του χορευτή και συνειδητοποιεί ότι η αξία του κρητικού χορού είναι διαχρονική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Κρητών.

H τέχνη του κρητικού χορού ανανεώνεται και εξελίσσεται συνεχώς.

Τα αισθήματα που εκπέμπουν οι κρητικοί χοροί είναι το ζητούμενο της παράστασης και μέσα από τα οποία αναπτύσσεται ο τρόπος έκφρασης τροφοδοτώντας τους χορευτές με την πολυμορφία της θεατρικής απόδοσης.

 «Να ζητάς το αδύνατο και το θαύμα θα γενεί»

Μια εντυπωσιακή παράσταση κρητικών χορών με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη και την επίλεκτη Ομάδα τους

Από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στην μουσική σκηνή «Μεθοδία» στον Βοτανικό

Κάθε τους παράσταση και ένα γεγονός

Οι αδελφοί Μεγαλακάκη πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.

Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».

Έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων  στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.

Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».

Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Κρατήσεις: 210 – 3458605 Είσοδος: 10 ευρώ με ποτήρι κρασί ή μπύρα

Μethodia live stage: Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Bοτανικός

Διαφήμιση
Διαφήμιση