HomeHL-9Οι Κρητικοί της Αττικής τίμησαν την ιστορική επέτειο του Αρκαδίου

Οι Κρητικοί της Αττικής τίμησαν την ιστορική επέτειο του Αρκαδίου

Με την Περιφέρεια Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ιστορική επέτειο των 150 χρόνων από την εθελοθυσία του Αρκαδίου τίμησαν οι Κρητικοί του Λεκανοπεδίου Αττικής με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη σε εκδήλωση μνήμης αλλά και συναυλία Κρητικών καλλιτεχνών στο θέατρο «Παλλάς» της Αθήνας.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης και διοργανωτής ήταν η Παγκρήτια Ένωση που εκπροσωπεί τους απόδημους Κρήτες ως μέλος της επιτροπής.

Στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο χαιρετισμό με αναφορά στην ιστορική επέτειο απεύθυναν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Γιώργος Μαριδάκης.

5664506
5664506

«Το Αρκάδι συνεχίζει να συγκινεί και να παρακινεί κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο που θέλει να λέγεται «ελεύθερος». Αποτελεί μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας, μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη θέληση ενός ολόκληρου λαού, μια πράξη αντίστασης που δεν προέκυψε από την κορυφή, αλλά επιβλήθηκε από την καρδιά των επαναστατημένων Κρητικών.

Μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου, τέθηκαν γερά τα θεμέλια στην Ελλάδα και τον κόσμο, για μια κοινωνία ισότητας, με αναφαίρετα δικαιώματα, για μια κοινωνία Ελεύθερη», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δίνοντας συγχαρητήρια για την επιτυχία της εκδήλωσης στους οργανωτές στους συμμετέχοντες ομιλητές-καλλιτέχνες και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.

Στη συναυλία που ακολούθησε το πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση του έργου «Σπονδή στο Μεγαλώνυμο Αρκάδι» ενός συμφωνικού ποιήματος του μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη.

6354055
6354055

Το έργο πλαισίωσε 30μελής ορχήστρα και η χορωδία της Τραπέζης Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε παραδοσιακή Κρητική μουσική με ερμηνευτές τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά και τον Αντώνη Μαρτσάκη με τα συγκροτήματα τους καθώς και κρητικούς χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο ΚΡΗΤΕΣ του Γεωργίου Πετράκη.

Συμμετείχε η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία της Παγκρητίου Ενώσεως.

Διαφήμιση
Διαφήμιση