HomeΚΡΗΤΗΌλα τα βλέμματα στην σύσκεψη της… ΠΝΟ – Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι αγρότες

Όλα τα βλέμματα στην σύσκεψη της… ΠΝΟ – Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι αγρότες

Δείτε το χρονικό των χθεσινών επεισοδίων – Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ για την φωτιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αναμμένα «κάρβουνα» κάθονται για μία ακόμα ημέρα οι αγρότες της Κρήτης που βλέπουν καθημερινά τα προϊόντα τους να σαπίζουν σε αποθήκες και σε νταλίκες εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ.

Όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην σύσκεψη της ΠΝΟ η οποία σήμερα το πρωί θα λάβει αποφάσεις για το αν θα αναστείλει ή θα συνεχίσει την απεργία της.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ζητούν σε περίπτωση συνέχιση της απεργίας να ενεργοποιηθεί ο νόμος για το πλοίο ασφαλείας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί εκτός από ένα πλοίο που έφυγε από το Ηράκλειο την περασμένη Τετάρτη.

Τα χθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν θορυβήσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, o υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης σε περίπτωση που η ΠΝΟ δεν αναστείλει την απεργία της.

Πεδίο μάχης το… λιμάνι του Ηρακλείου – Φωτιές και «μπλόκο» αγροτών σε ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το απόγευμα το λιμάνι του Ηρακλείου με «πρωταγωνιστές» τους αγρότες και τους ναυτεργάτες με αφορμή την 8η ημέρας απεργίας της ΠΝΟ.

Οι αγρότες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες ενώ καταγράφηκαν επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και νερού, με φωτιά σε εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρίας αλλά και μικροτραυματισμούς.

Οι ναυτεργάτες δήλωναν πως δεν πρόκειται να σπάσουν την απεργία τους ενώ αντίθετα οι αγρότες ήθελαν να φύγει το πλοίο ασφαλείας.

Παράλληλα οι αγρότες «μπλόκαρα» την είσοδο του ΕΚΑΒ – που είχε πάει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον λιμενάρχη Δημήτρη Σαϊτάκη που είχε τραυματιστεί – αλλά και της Πυροσβεστικής – που είχε σπεύσει για να σβήσει την φωτιά στα πρώην εκδοτήρια της ΑΝΕΚ.

https://www.youtube.com/watch?v=TzTb4iu-BIk

Όλο το χρονικό των επεισοδίων

Ώρα 5.30 το απόγευμα: Αγρότες έχουν καταφτάσει απ’ όλη την Ανατολική Κρήτη (Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιο Νικόλαο) αλλά και την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου (περιοχές της Μεσαράς) στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την απόφαση που έλαβε η συντονιστική επιτροπή.

Οι αγρότες βλέπουν την πύλη του λιμανιού κλειδωμένη και τα πλοία της γραμμής αγκυροβολημένα.

Ώρα 6.00 το απόγευμα: Οι αγρότες κόβουν τις αλυσίδες που κρατούν την πύλη κλειδωμένη και μπαίνουν μέσα στον χώρο του λιμανιού. Δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν στα… άκρα καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστες.

Πλησιάζουν τους ναυτεργάτες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο Blue Horizon της ΑΝΕΚ. Ανεβαίνουν στους κάδους και ζητούν από τους ναυτεργάτες ν’ ανοίξουν τις μπουκαπόρτες ώστε να φορτωθούν οι 150 νταλίκες με τα αγροτικά τους προϊόντα.

Οι ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω και τα αίματα… ανάβουν! Οι αγρότες εξαγριώνονται και πετάνε αντικείμενα και φωτοβολίδες μέσα στο πλοίο.

Οι ναυτεργάτες απαντούν με ρίψεις νερού ενώ το πλοίο απομακρύνεται από το λιμάνι για ασφάλεια.

Ώρα 6.30 το απόγευμα: Οι στιγμές έντασης όσο περνάνε τα λεπτά αυξάνονται. Οι αγρότες απαιτούν να επιστρέψει «εδώ και τώρα» πίσω το πλοίο προκειμένου να φορτώσει τα προϊόντα τους και ν’ αναχωρήσει για Πειραιά. Ομάδα ατόμων πηγαίνει προς τα παλαιά εκδοτήρια της ΑΝΕΚ που βρίσκονται μέσα στον χώρο του λιμανιού και βάζει φωτιά. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική δύναμη ωστόσο «μπλοκάρεται» από αγρότες και δεν μπορεί να φτάσει στην εστία της φωτιά.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πυροσβέστες, μην μπορώντας να κάνουν το ο,τιδήποτε, να φεύγουν. Το κτήριο έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Ώρα 7 το απόγευμα: Από την αναμπουμπούλα των επεισοδίων τραυματίζεται ελαφρά – χτυπώντας σε μία πόρτα – ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης. Οι άνδρες του λιμενικού σώματος ειδοποιούν το ΕΚΑΒ που μπαίνει στον χώρο του λιμανιού αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει προς τον λιμενάρχη. Οι αγρότες έχουν στήσει «μπλόκο» και δεν επιτρέπουν στο ασθενοφόρο να περάσει. Το αποτέλεσμα είναι ο κ. Σαϊτάκης να παραμείνει στο λιμάνι.

Ώρα 7.30 το απόγευμα: Η ένταση αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι πως δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι έως ότου αναχωρήσουν τα προϊόντα τους για Πειραιά. Μάλιστα, αίτημά τους είναι να επιστρέψει το Blue Ηοrizon ώστε να φορτωθούν οι νταλίκες.

Ώρα 8.00 το βράδυ: Στο λιμάνι Ηρακλείου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης που μαζί με τον λιμενάρχη, Δημήτρη Σαϊτάκη επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Την ίδια ώρα οι αγρότες τους έχουν περικυκλώσει και τους έχουν θέσει υπό κατάσταση «ομηρίας» καθώς τους λένε πως «δεν πρόκειται να φύγετε από το λιμάνι αν δεν γυρίσει πίσω το πλοίο να φορτώσει τα προϊόντα μας».

Ώρα 9.00 το βράδυ: Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και δεν υπάρχει καθόλου ένταση στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αγρότες έλαβαν την δέσμευση ότι οι νταλίκες με τα προϊόντα τους θα αναχωρήσουν για Αθήνα το πρωί. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον λιμενάρχη, Δημήτρη Σαϊτάκη. Οι αγρότες λίγο μετά τις 9 το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι. Τότε επιτράπηκε και η είσοδος στην Πυροσβεστική που πήγε να σώσει ότι μπορούσε από τα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ που είχαν αρπάξει φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το 1/3 του κτηρίου έχει καταστραφεί.

Ώρα 10.00 το βράδυ: Η ΑΝΕΚ προχώρησε σε ανακοίνωση για την φωτιά στα εκδοτήριά της στον χώρο του λιμανικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα τα εκδοτήρια της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Superfast στο λιμάνι του Ηρακλείου έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Πρόκειται για μια άδικη και αναίτια επίθεση. Η ΑΝΕΚ LINES έχει αποδείξει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών όπως και των ναυτεργατών. Είμαστε σίγουροι ότι τα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν τα αιτήματά τους.

Οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να εμπλακούμε σε καμία είδους διένεξη για διχόνοια μεταξύ των πολιτών ή του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Λυπούμαστε που μας εμπλέκουν.

Ας κοιτάξουν το όποιο πρόβλημα και όχι να μας στοχοποιούν για να αποφεύγουν το πρόβλημα και τη λύση του».

Διαφήμιση
Διαφήμιση