HomeΕΛΛΑΔΑΜουζάλας για προσφυγικό: Η σχετική ηρεμία στην Ευρώπη οφείλεται στην συμφωνία με την Τουρκία

Μουζάλας για προσφυγικό: Η σχετική ηρεμία στην Ευρώπη οφείλεται στην συμφωνία με την Τουρκία

«Πρέπει να διατηρηθεί»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν σήμερα μιλάμε για σχετική ηρεμία στην Ευρώπη, αυτό οφείλεται στην συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και η συμφωνία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο κύριος Μουζάλας επανέλαβε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει στην Ελλάδα «να μεταφέρει ανθρώπους από τα νησιά σε κέντρα της ενδοχώρας, μέχρι να φτιάξουμε υποδομές», δηλαδή hot spot και μικρά κέντρα κράτησης. Οι περιπτώσεις κράτησης αφορούν σε «άντρες μόνους τους, που έχουν αναπτύξει παραβατικότητα ή χαμηλής αναγνωριστικότητας πρόσφυγες, όπως από το Μαρόκο», ανέφερε ο υπουργός ως παράδειγμα.

Αναφορικά με την σταδιακή επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες, ο κύριος Μουζάλας δήλωσε: «Το Δουβλίνο δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι μια ισορροπημένη πρόταση. Είναι αναίδεια να ζητά κάποιος επιστροφές τώρα, αυτό ανεκόπη αν και το συζητούσαν πολλοί. Οι επιστροφές αρχίζουν υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Μαρτίου, αφορά μόνο όσους περάσουν από την Ελλάδα στην Ευρώπη μετά τις 15 Μαρτίου και θα υπάρξει επανεξέταση της κατάστασης». Επίσης, συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά «θεωρεί ότι η πρόταση είναι ισορροπημένη, αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Εμείς ζητήσαμε να ισχύσει από 1η Ιουνίου, αυτοί ήθελαν τέλος Φλεβάρη, κατέληξαν στην 15η Μάρτη».

Όσον αφορά στην ουσία της πρότασης, τόνισε πως θα αφορά περιορισμένο αριθμό ατόμων: «Τώρα δεν έχουμε δευτερογενείς μετακινήσεις και οι αιτιάσεις του Βίζενγκαρντ για 700 άτομα την ημέρα είναι ψέμα – αν ίσχυε δεν θα είχαμε εμείς κανέναν στη χώρα μας»!

Ο κύριος Μουζάλας ήταν επίσης κατηγορηματικός πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για Δουβλίνο αν δεν μιλάμε για relocation» και εξήγησε πως η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση – την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε «αυτονόητη» – να βελτιώσει τις συνθήκες στα hot spots και τις διαδικασίες ασύλου, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να προχωρούν σε 2000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων το μήνα: «Όχι προτάσεις, αλλά μετακινήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση