HomeHL-Greece«Πληρώστε και τις υποχρεώσεις σας» εκτός από τη μισή 13η σύνταξη

«Πληρώστε και τις υποχρεώσεις σας» εκτός από τη μισή 13η σύνταξη

Μήνυμα από την Κομισιόν εντός της ημέρας προς την κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα όρια της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, κινούνται οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν πρόκειται να αντιτεθούν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά θα υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση, οτι βάσει του προγράμματος που υπέγραψε, έχει κι άλλες υποχρεώσεις, που θα έπρεπε να εξυπηρετήσει διαθέτοντας μέρος του πλεονάσματος.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθεί επισήμως σήμερα το απόγευμα με δήλωση εκπροσώπου της, στην οποία θα κινείται στην λογική «ναι μεν αλλά…». Με τις δηλώσεις αυτές, η Κομμισιόν θα αναγνωρίζει το βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα με την προσφυγική κρίση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, οτι δεν έχει αντίρρηση να μετατεθεί για το μέλλον η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά στη μισή 13η σύνταξη που θα καταβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, η Επιτροπή θα τηρήσει μια πιο ουδέτερη στάση, χωρίς να την επικροτήσει, αλλά και χωρίς να αποδοκιμάσει την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Όπως θα υπογραμμίζεται στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομμισιόν, το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέτει μέρος του πλεονάσματος σε κοινωνικές παροχές, προβλέπεται από το πρόγραμμα που υπέγραψε. Στο ίδιο πρόγραμμα όμως, προβλέπεται οτι θα πρέπει με την αξιοποίηση των διαθεσίμων να εξυπηρετούνται και άλλοι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Για παράδειγμα, κοινοτικές πηγές παρατηρούν, οτι θα ήταν καλύτερο να διατεθεί ένα μέρος του πλεονάσματος για να εξοφληθούν προμηθευτές του δημοσίου ή να επιστραφούν σε φορολογουμένους τα ποσά που δικαιούνται από ΦΠΑ ή άλλες πηγές, από το να διατεθεί όλο το διαθέσιμο ποσό προς μία κατηγορία Ελλήνων, έστω κι αν αυτοί είναι οι συνταξιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση θα τονίζεται πάντως, οτι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα συνεχιστούν κανονικά και δεν επηρεάζονται από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, οτι οι Βρυξέλλες δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον αρμόδιο επίτροπο Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας τον είχε προϊδέασει, οτι η κυβέρνησή του μελετά να διαθέσει ένα μέρος από την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων σε κοινωνικές δαπάνες, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα οτι οι στόχοι και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα τηρηθούν στο ακέραιο. Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση