HomeHL-GreeceΣε βαρύ κλίμα η επικείμενη συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου

Σε βαρύ κλίμα η επικείμενη συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου

Συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι «ρητορικές» αντιπαραθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εικόνα κλιμακούμενων ρητορικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε πολιτικούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας παρουσιάζουν οι σχέσεις των δύο χωρών κατά τα τελευταία 24ωρα. Για τη συνολική κατάσταση, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, συνομίλησαν χθες στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν. Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην Αθήνα, η κατάσταση επιβαρυνόταν περαιτέρω λόγω των πολύ σκληρών, εκατέρωθεν δηλώσεων. Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για το συγκεκριμένο αξίωμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος χαρακτήρισε χθες τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στυγνό δικτάτορα», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή απειλεί το σπίτι μας». Ο κ. Καμμένος επισήμανε (Real FM) ότι με αυτό τον τρόπο απαντάει σε «ακραία στοιχεία», ενώ υπογράμμισε πως, «όταν θα πάνε να απειλήσουν την πατρίδα μας, θα ακούσουν την απάντηση και θα ξέρουν ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι στο όνομα της διπλωματίας να κάνουμε πίσω σε αυτά που αποτελούν εθνική κυριαρχία». Ο κ. Καμμένος μίλησε για τουρκικές προκλήσεις, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε «λεκτικές» αλλά και «πρακτικές», κυρίως με τη μορφή των παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής Βουλής κ. Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος περιέγραφε τη χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη για το σύνολο της νήσου της Κύπρου και όχι μόνο του ψευδοκράτους. Η… ασθένεια των προκλητικών δηλώσεων έχει προσβάλει και την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Χθες ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Τανζού Οζτζάν, σε ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι ο θα υψώσει την τουρκική σημαία σε 18 ελληνικά νησιά. «Θα πάω στα νησιά αυτά και αν χρειαστεί θα υψώσω ο ίδιος την τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οζτζάν. Ο Τούρκος βουλευτής κινήθηκε στο πλαίσιο μιας άποψης που κατά καιρούς διακινείται στην Τουρκία από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους περί κάποιων νησιών που ανήκουν στη γειτονική χώρα. «Υπάρχουν 18 νησιά και δύο βραχονησίδες που μας ανήκουν. Ο Τούρκος πρόεδρος που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα κλείνει τα μάτια στο θέμα αυτό. Να πει στην Ελλάδα: πάρε τη σημαία από εδώ, είναι δικό μου έδαφος. Δεκαοκτώ δικά μας νησιά τα χαρίσαμε στους Ελληνες», είπε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του βουλευτή του CHP επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπάρχει περί ενδοτουρκικού πολιτικού ανταγωνισμού εθνικιστικής ρητορείας.

Μπαράζ παραβιάσεων

Σε επιχειρησιακό επίπεδο και χθες πραγματοποιήθηκε μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη δύο φορές με ελληνικά μαχητικά του ιδίου τύπου, στις 14.05 και 14.10 στα δυτικά της Λέσβου.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση