HomeHL-9Παράταση στην απεργία, παράταση και στην… ταλαιπωρία

Παράταση στην απεργία, παράταση και στην… ταλαιπωρία

Ποιος τελικά τιμωρείται;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παράταση της απεργίας της ΠΝΟ αποφάσισαν σήμερα το μεσημέρι οι ναυτεργάτες δηλώνοντας πως «δεν υποχωρούν» στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει ενάντια στην υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο κλάδος τους.

Το αποτέλεσμα είναι τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής και τα νησιά να είναι αποκλεισμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα αιτήματα των ναυτεργατών είναι σεβαστά και σε αρκετά σημεία, μάλιστα, σωστά.

Σεβαστός είναι και ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει από το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Είναι αναφαίρετο, και άκρως δημοκρατικό, το δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Μήπως, όμως, στον βωμό του αγώνα τους ξεχνούν την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί χιλιάδες νησιώτες αλλά και την καταστροφή που προκαλούν – άθελά τους ίσως – στους αγρότες;

Για παράδειγμα, εδώ στην Κρήτη την τελευταία εβδομάδα οι αγρότες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές εξαιτίας της παραμονής των ευπαθών προϊόντων τους στις αποθήκες. Τα πλοία δεν φεύγουν, κι όσο δεν φεύγουν τα προϊόντα σαπίζουν.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ολονύχτιες συζητήσεις μπήκε ένα και μοναδικό πλοίο ασφαλείας το οποίο μετέφερε κάποια προϊόντα από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα στα Χανιά τα αγροτικά προϊόντα ακόμα σαπίζουν στις αποθήκες ενώ τα ράφια των περισσοτέρων σούπερ μάρκετ της Κρήτης είναι άδεια!

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται άλλα νησιά της Ελλάδος που δεν έχουν αεροδρόμια και είναι στο 100% αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα.

Είναι κατανοητό ότι οι ναυτεργάτες με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες θέλουν να δώσουν ένα «μάθημα» στην κυβέρνηση και σε όλες τις άδικες αποφάσεις που έχει λάβει. Ωστόσο έχουν αναρωτηθεί ποιον τελικά τιμωρούν; Την κυβέρνηση ή άλλους παραγωγικούς κλάδους;

Μήπως θα έπρεπε ναι μεν να κάνουν τις απεργίες τους να έχουν όμως και λύσεις – όπως η ενεργοποίηση πλοίων ασφαλείας με μεγαλύτερη συχνότητα – για την προστασία τόσο των αγροτών όσο και των νησιωτών;

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση