HomeHL-GreeceΒουλή: Κόντρα για τα Μνημόνια και το Eurogroup

Βουλή: Κόντρα για τα Μνημόνια και το Eurogroup

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην σκιά που δημιουργούν τα «ψιλά» γράμματα της πρόσφατης απόφασης του Εurogroup ξεκίνησε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού που για το 2017 με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για νέο αφήγημα επιτυχίας με ρύθμιση χρέους και την ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πως «αιχμαλωτίζει» την χώρα σε διαρκή επιτροπεία με μόνιμη παρουσία του περίφημου «κόφτη» και υψηλά πλεονάσματα.

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος Χρήστος Μπγιάλας υποστήριξε ότι «η απόφαση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εξασφαλίζει μείωση χρέους κατά 45 δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση πρέπει να αναγνωρίσει την θετική εξέλιξη και να πάρει θέση για την απαίτηση των δανειστών για νέα μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα βγει στις διεθνείς αγορές το 2017 και το 2018 «θα αποτινάξει την επιτροπεία».

«Και ζήσατε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα» απάντησε ο κ. Κώστας Χατζηδάκης για να εξηγήσει σε άλλο σημείο «έχουμε τώρα τους νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δεν τα παραγνωρίζω αλλά δεν πρέπει κανείς να κοροϊδεύει τους πολίτες» και να υποστηρίξει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων «δεσμεύτηκε σε πλεόνασμα όχι στο 2% αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα μεσοπρόθεσμα.  Αυτό σημαίνει 3 δισ. ευρώ παραπάνω μέτρα σε σχέση με το αν το πλεόνασμα ήταν στο 2%. Μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει μόνιμος κόφτης.  Μικρή παρέμβαση για το χρέος με βαριά μετρά για κάθε νοικοκυριό. Πανηγυρισμοί κυβερνητικοί ενώ επιμηκύνεται η επιτροπεία»

Χρ. Μπγιάλας: Η ΝΔ θα οδηγήσει σε 4ο μνημόνιο γιατί έχει πολιτική μνημονίων

«Είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο πρώτος έσπασε το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο δεύτερος παγιώνει την δημοσιονομική σταθερότητα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές και αποδεικνύει ότι οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί είναι πραγματικοί και βιώσιμοι» ανέφερε κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Μπγιάλας για να προσθέσει «Τα επιτόκια πέφτουν γιατί οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης  και τη συμφωνία για ποσοτική χαλάρωση. Βάζουμε θεμέλια για να φύγουμε από την επιτροπεία. Θέλουμε μια Ελλάδα που δεν θα δανείζεται. Εσείς δανειζόσασταν και δίνατε ψεύτικα στοιχεία».

«Η αριστερή παρένθεση έγινε σχέδιο δεξιάς τελείας» ανέφερε σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

«Θα οδηγήσετε την χώρα σε τέταρτο μνημόνιο γιατί η πολιτική σας είναι πολιτική των μνημονίων» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον μνημονιακό προϋπολογισμό απευθυνόμενος προς την ΝΔ ενώ τόνισε στο τέλος «Θα ακούσουμε πολλά. Κινδυνολογία και καταστροφολογία. Όμως πέφτετε συνεχώς έξω. Η κυβέρνηση προχωρά για να βγάλει την χώρα από τον βούρκο που μας βάλατε».

Κώστας Χατζιδάκης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που διαιωνίζει την παρουσία της τρόικα στη χώρα

Να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης επιχείρησε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων παραγόντων που υποστηρίζουν ότι η θετική πορεία της Ελλάδας ανατράπηκε απότομα το 2015 με αποτέλεσμα να κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενος σε χρόνο και χρήμα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός φέρνει επιπρόσθετα φορολογικά βάρη για τους πολίτες.

«Οι πολίτες λένε ότι η ζωή τους είναι χειρότερη από ότι πριν. Τις δημοσίευε και η Αυγή αυτές τις δημοσκοπήσεις. Τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά χειρότερα στην ζωή μας σε σχέση με το τέλος του 2014» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Εurogroup είπε «Έχουμε τώρα τους νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δεν τα παραγνωρίζω αλλά δεν πρέπει κανείς να κοροϊδεύει τους πολίτες. Τα μέτρα δεν οδηγούν σε ονομαστική μείωση χρέους. Όσα χρωστούσαμε θα εξακολουθήσουμε να χρωστάμε. Τροποποιεί επί τα βελτίω το σενάριο ΔΝΤ για εξυπηρέτηση χρέους και σε αντιστάθμισμα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεόνασμα όχι στο 2% αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα μεσοπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει 3 δισ. ευρώ παραπάνω μέτρα σε σχέση με το αν το πλεόνασμα ήταν στο 2%. Μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει μόνιμος κόφτης. Μικρή παρέμβαση για το χρέος με βαριά μετρά για κάθε νοικοκυριό. Πανηγυρισμοί κυβερνητικοί ενώ επιμηκύνεται η επιτροπεία.

Φωνάζατε για κατάργηση μνημονίων και κούρεμα του χρέους και πήρατε νέα μνημόνια χωρίς επί της ουσίας ελάφρυνση του χρέους. Πανηγυρίζεται ενώ διαιωνίζετε την παρουσία της τρόικα στην χώρα».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση