HomeΚΡΗΤΗΣτην απεργία της Πέμπτης και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στην απεργία της Πέμπτης και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Με πενιχρό επίδομα θα περάσουν τον χειμώνα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική κινητοποίηση της 8ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε τοπικό επίπεδο, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η τουριστική σεζόν τελείωσε και αποδείχθηκε κόλαση για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, σε αντίθεση με τους μεγαλοξενοδόχους και το τουριστικό κεφάλαιο οι οποίοι για 4η συνεχόμενη χρονιά σημείωσαν νέο ρεκόρ με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 27 εκ. και τα έσοδα τα 15.5 δις Ευρώ. Αξιοποίησαν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους για να επιβάλουν μειώσεις μισθών, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων-συμφωνιών, είτε μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για ακόμα ένα χειμώνα καλούμαστε να ζήσουμε με το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ για 3 μήνες με την ακρίβεια, την φοροληστεία και τα προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μετά από τόσο εντατική δουλειά.

Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Για να ορθοποδήσει η καπιταλιστική οικονομία πρέπει οι μισθοί και οι συντάξεις να γίνουν επιδόματα εξαθλίωσης, να πουλιέται η εργατική δύναμη στον εργοδότη χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος του μισθού και τον ημερήσιο χρόνο εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση των μονοπωλίων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «τρέχει» να προλάβει να κλείσει τα μέτρα και της 2ης αξιολόγησης για να πάρει τα συγχαρητήρια από τα κοράκια των δανειστών και να ανοίξει το δρόμο για το 4ο μνημόνιο για την διευθέτηση του χρέους.

Εξαπολύουν νέα επίθεση σε ότι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα απαιτώντας σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους! Ετοιμάζουν για όλους μας:

Την επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κλαδικών μισθών, του μέσου μισθού.

Την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή τη δουλειά λάστιχο με μισθούς πείνας.

Τη γενίκευση του άθλιου «υποκατώτερου» μισθού για όλους τους νεοπροσλαμβανομένους.

Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από 8.600 ευρώ.

Την απελευθέρωση των απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.

Τη νέα μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

Νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη «διαπραγμάτευση», ούτε από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εργοδοτικές οργανώσεις. Δε θα γυρίσουν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις αλλά θα αφαιρούν και άλλα. Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Στα ταμπούρλα που χτυπάνε συγχρονισμένα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες στοιχίζονται από πίσω η κυβέρνηση και οι χρήσιμοι στυλοβάτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, Θέλουν απεργίες ΄΄ντουφεκιές στον αέρα΄΄ την ίδια στιγμή που υπογράφουν κοινωνική ειρήνη με τα αφεντικά, ΄΄κοινά πορίσματα΄΄ και ΄΄κοινές ανακοινώσεις΄΄.

Ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μας προκαλεί έκπληξη που υπερασπίστηκαν τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου ότι ΄΄πρέπει να προτάξουμε την απασχόληση, ώστε να έρθει ανάπτυξη, να παραχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι βιώσιμα, να επιτρέπεται η ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους΄΄. Θέλει να μας πείσει ο κύριος Παναγόπουλος και το σινάφι του ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων ταυτίζονται με την κερδοφορία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Τον προκαλούμε αυτά περί ανάπτυξης να πάει να τα πει στις χιλιάδες καμαριέρες, τους μάγειρες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που την ίδια ώρα που η ΄΄ανταγωνιστικότητα΄΄ και η ΄΄κερδοφορία΄΄ των ξενοδόχων χτυπούσε κόκκινο, οι εργαζόμενοι δούλευαν με ατομικές συμβάσεις, μειωμένους μισθούς και δικαιώματα πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες. Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε σε αγώνες που θα διεκδικούν όλα όσα εμείς παράγουμε και αυτοί μας κλέβουν. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε εμείς!

Απαντάμε με απεργιακό ξεσηκωμό την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη!

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους. Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ.
  • Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων
  • Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ. Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012.
  • Άμεσα να υπογραφεί Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων.
  • Όχι στις Ενώσεις Προσώπων.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 900 ευρώ στα ξενοδοχεία.
  • 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο με 2 συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης και προοπτική για 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
Διαφήμιση
Διαφήμιση