HomeHL-World«Παγώνει» την παραίτηση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Ρέντσι

«Παγώνει» την παραίτηση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Ρέντσι

Παράταση λίγων ημερών στο ιταλικό θρίλερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόλις μισή ώρα διήρκησε η δεύτερη συνάντηση που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο έπειτα από την οποία έγινε γνωστό πως η παραίτησή του «παγώνει».

Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε επισήμως από τον 41χρονο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος να «αναβάλλει την απόφασή του».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε απόψε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός έπειτα από την έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε πως δεν κρίνει δυνατή την συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης και επιπλέον εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένης της αναγκαιότητας για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλλει την παραίτησή του και να την υποβάλει μετά την ολοκλήρωση» της ψήφισης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Νωρίτερα, διαρροές του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ανέφεραν πως ο Ρέντσι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η απόφαση ανατρέπει τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι μετά τη συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και έπειτα από την ανακοίνωση παραίτησής του.

Εντούτοις, οι πρωινές συνομιλίες του με τον Ματαρέλα, ο οποίος έκανε λόγο για απαραίτητο «πολιτικό κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού», τον οδήγησαν να δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας να «παγώσει» την παραίτησή του έστω μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού που υπολογίζεται τις ερχόμενες ημέρες.

Η πρόθεσή του να παραμείνει στην πρωθυπουργία είχε διαφανεί μετά τις δηλώσεις που φέρεται να πραγματοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο «αστραπή» διάρκειας μόλις είκοσι λεπτών.

Σύμφωνα με διαρροές, λοιπόν, ο Ρέντσι λέγεται πως πριν μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο δήλωσε: «Παραιτούμαι αλλά μόνο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το κάνω με αίσθημα ευθύνης».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρέντσι το βράδυ της Κυριακής με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τους πολιτικούς συντρόφους του και την οικογένειά του που τον στήριξαν στην προεκλογική του καμπάνια, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την εξουσία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο ατυχώς είχε συνδέσει με την παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Παρά τη συγκινητική ομιλία του και τη δημόσια πρόθεση παραίτησης, όμως, και σε αντίθεση με τις περισσότερες προβλέψεις, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας έβγαινε στο προσκήνιο δειλά η εκδοχή παραμονής του στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Παρασκευή.

Άλλωστε, η Ιταλία έχει ξαναβιώσει μία «παγωμένη» παραίτηση, όταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, έπεισε τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να αναβάλλει την παραίτησή του για την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού ώστε να αποτραπεί η παράταση της κυβερνητικής κρίσης.

Εμπνεόμενος, λοιπόν, από τον προκάτοχό του και τη στιγμή που η οικονομική αστάθεια κάνει την Ευρώπη να «τρέμει», ο Ματαρέλα έπεισε τον Ρέντσι να μην πει ακόμα το «addio».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση