HomeHL-HealthΗμερίδα στο ΠΑΓΝΗ για την εποχική γρίπη

Ημερίδα στο ΠΑΓΝΗ για την εποχική γρίπη

Σε διοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας διοργανώνει, υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Επιστημονική Ημερίδα  με θέμα:

«Αντιγριπικός Εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και διαχείριση περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας »

Η Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στόχος της Ημερίδας  είναι,  η ποιοτική και έγκυρη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, από διακεκριμένους επιστήμονες, πάνω σε θέματα αντιγριπικού εμβολιασμού καθώς ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας αποτελεί άμεση προτεραιότητα τόσο για την προστασία του εργαζομένου, της οικογένειάς του και των ασθενών όσο και για την αποφυγή νοσοκομειακής μετάδοσης της γρίπης.

Στην Ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, την ασφάλεια του εμβολίου,  με τα μέτρα ελέγχου διασποράς της νόσου  στην κοινότητα και στο νοσοκομείο καθώς και με τη διαχείριση βαρέως πασχόντων ασθενών και ευπαθών ομάδων.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας και ένα σύντομο ενημερωτικό για την εποχική γρίπη .

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Γενικές οδηγίες χορήγησης του εμβολίου

Στα παιδιά χορηγείται  μέχρι  την  ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά τη ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου  εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών  (εφόσον το επιθυμούν).

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου  κινδύνου είναι οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα :

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρίνοπάθειες π.χ. Μεσογειακή αναιμία)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Νευρομυικά νοσήματα

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

Λεχωίδες

Θηλάζουσες

Άτομα με Δείκτη Μάζας  Σώματος (BMI) μεγαλύτερης των 40kg/m2  (σοβαρή παχυσαρκία)

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής  αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α.)

Εργαζόμενοι  σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Χορήγηση – συνταγογράφηση εμβολίων και χώρος εμβολιασμού

Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, είναι γνωστό ότι έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα

Οι Γιατροί, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού τομέα, όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων (πλην των εργαστηριακών) έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιγριππικού εμβολίου.

Οι εμβολιασμός μπορεί να διεξαχθεί από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΕΔΥ, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Ιδιωτικά Ιατρεία..

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εποχικής γρίπης

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 90%.Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.

Ασφάλεια του εμβολίου της εποχικής γρίπης

Το εποχικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός. Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain – Barre.

Κατηγορίες που αντενδείκνυται να εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, αντενδείκνυται σε :

– Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).

– Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

– Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre.

– Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ  http://www.keelpno.gr ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5212000, 5212173-75

Διαφήμιση
Διαφήμιση