HomeHL-GreeceΣόιμπλε: Η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις – Μακρύς ο δρόμος για τις αγορές

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις – Μακρύς ο δρόμος για τις αγορές

Πρόγευση της στάσης του στο σημερινό Eurogroup

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απλή αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο και καθορισμό ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας στοχεύει το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να κάνει την εισήγηση του στις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται εκτός από την υπογράμμιση της προόδου να γίνει η παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το χρέος της Ελλάδας και η ανάλυση των τριών ανοιχτών «μετώπων» της διαπραγμάτευσης: τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον στόχο του πλεονάσματος μετά το 2018 και τα δημοσιονομικά μέτρα των επόμενων δύο ετών.

Όπως αναφέρουν Ευρωπαϊκές πηγές τα παράπλευρα ζητήματα, η βιωσιμότητα του χρέους και οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων πέρα του 2018, αποτελούν τα ουσιαστικά αγκάθια της συζήτησης. Τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Κλίμα συμφωνίας φαίνεται να υπάρχει και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα παρουσιάσει ο ESM. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλες οι πλευρές είναι σύμφωνες με τα προτεινόμενα μέτρα -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ-, δεν αναμένεται όμως να αρκέσουν για να πείσουν το ΔΣ του ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα

Γεύση της «γραμμής» στην οποία θα κινηθεί στο σημερινό Eurogroup έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

«Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Μοσκοβισί: Απαιτητικά και αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017-18

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος, όχι για λύση, αλλά για «επίτευξη προόδου», ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Αναλυτικά ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε πως στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί η απόσταση που μας χωρίζει από μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο, θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το μεσοπρόθεσμο και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Απαιτητικά και αξιόπιστα» μέτρα για τα επόμενα δύο έτη θέλει ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων λέγοντας πως η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει και τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018.

Παράλληλα στο φλέγον θέμα του ΔΝΤ, ο Πιέρ Μοσκοβισί αρκέστηκε στο να εκφράσει την αισιοδοξία του για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο πολιτικός από τη Γαλλία υπογράμμισε πως η Ευρωζώνη συνολικά μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια που έχει μπροστά της και να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Σαπέν: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα και αυτό δεν αφορά μονο το δημοσιονομικό

Την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος της Ελλάδας διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους και αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει εκτελέσει μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα, ωστόσο πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα και αυτό δεν αφορά μονο το δημοσιονομικό.

Κάλεσε την Ευρώπη, επίσης, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην

Ελλάδα όπως κάνει και η Ελλάδα προς την Ευρώπη.

«Και μετά να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα του χρέους. Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά είμαι θετικός ότι θα υπαρχουν θετικές εξελίξεις» πρόσθεσε για το θέμα του χρέους ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καταλήγοντας στο ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την Ελλάδα που θέλει να μείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Απούσα η Ιταλία

Έπειτα από τη χθεσινή υπερψήφιση του Ιταλικού «όχι» και τις πολιτικές συνέπειες που έχει η εξέλιξη αυτή, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομιών Πιερ Κάρλο Παντοάν δεν θα παραστεί στην άτυπη ομάδα των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνη, επιλέγοντας να παραμείνει στη Ρώμη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η συζήτηση θα εστιάσει κατευθείαν στην Ελλάδα και δεν θα υπάρχουν αναλυτικές αναφορές στην πορεία της Ιταλίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση