HomeHL-WorldΟι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη για στο «όχι» των Ιταλών

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη για στο «όχι» των Ιταλών

«Αχρείαστες αναταράξεις» για τη χώρα και την ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις πρώτες αντιδράσεις απ’ την συντριπτική ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση η λαϊκιστική ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, η οποία είχε ταχθεί σθεναρά υπέρ του «όχι», επιχείρησε να καρπωθεί τη νίκη.

Είναι μια «νίκη του λαού κατά των ισχυρών δυνάμεων», είπε ο ηγέτης του κόμματος Ματέο Σαλβίνι. Ενώ η ομοϊδεάτις του, του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν έσπευσε να τον συγχαρεί μ’ ένα tweet: «Μπράβο στο φίλο μας @matteosalvinimi γι’ αυτή τη νίκη», έγραψε.«Οι ιταλοί καταδίκασαν την ΕΕ και τον Ρέντσι. Πρέπει να ακούσουν αυτή τη δίψα των λαών για ελευθερία και ασφάλεια.»

Ολάντ: Ελπίζω οι Ιταλοί να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προ ημερών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ρέντσι και εξέφρασε όλη τη συμπάθειά του για τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είπε ακόμη ότι συμμερίζεται την επιθυμία των Ιταλών να κινηθεί η Ευρώπη προς τον ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Κι εξέφρασε την ελπίδα να βρουν οι Ιταλοί τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση.

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Δεν βλέπω ήττα της Ευρώπης

«Εγώ δεν βλέπω ήττα της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν αναφορικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος. «Η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρύθμιση. Θα ήταν λάθος να το αναγάγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν μια εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.» Ωστόσο, ο Άσελμπορν φοβάται αναταράξεις για το ευρώ, εφόσον παραταθεί επί μακρόν η ανασφάλεια στην Ιταλία: «θα ήταν κακό για το ευρώ, αν διαρκέσει πολύ η κυβερνητική κρίση.»

Γερμανός ευρωβουλευτής: Το «όχι» των Ιταλών, δεν είναι «όχι» στην Ευρώπη

Αλλά και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ταυτιστεί το «όχι» των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση με ένα «όχι» στην Ευρώπη. «Μη τα μπερδέυετε», έγραψε τη νύχτα στο Twitter. Το διακύβευμα ήταν μια ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος και τον Ρέντσι – όχι για την Ευρώπη.

Επικεφαλής Πρασίνων στη Γερμανία: «Αχρείαστες αναταράξεις» για την Ιταλία και την ΕΕ»

Ο επικεφαλής των Πρασίνων στη Γερμανία, Τζεμ Εζντεμίρ, φοβάται «αχρείαστες αναταράξεις» για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ ένα απ’ τα σημαίνοντα στελέχη του κόμματος, η Ρενάτε Κιούναστ, έγραψε για το «όχι»: «Δεν μπορούσα να φανταστώ προ 20ετίας ότι η #ΕΕ, με την οποία αυτονόητα μεγάλωσα κι ανατράφηκα, θα μπορούσε να τεθεί υπό τέτοια αμφισβήτηση.»

Ο επικεφαλής της Linke κατέστησε τον Ρέντσι συνυπεύθυνο

Ο επικεφαλής της Linke, αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, Μπερντ Ρίξινγκερ, κατέστησε τον Ρέντσι συνυπεύθυνο για την αποτυχία της μεταρρύθμισης, επειδή συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση του δημοψηφίσματος. «Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ήθελε να προωθήσει με το δημοψήφισμα μια αποδόμηση της Δημοκρατίας για να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του», είπε. «Τα καταστροφικά σενάρια για την κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού τομέα, το φάντασμα του »Italexit» συνέβαλαν σ’ ένα σκηνικό πόλωσης.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση